Nederlandse les voor kinderen via Skype Dutch for Kids for expats via Skype or Zoom

Alle leerlingen van Dutch for Kids krijgen elke week huiswerk mee. Waarom huiswerk plannen en hoe maak je hierover afspraken met je kind?

Kinderen en pubers vinden over het algemeen alles belangrijk, behalve het schoolwerk. Vriendjes, sport, uiterlijk, uitgaan, speelafspraken, feestjes en shoppen. Allemaal veel leukere activiteiten dan nadenken over je toekomst en het maken van je huiswerk. 

Ook zijn kinderen nog niet in staat om in te schatten hoe lang ze met een taak of opdracht bezig zullen zijn. Zij denken bijna altijd dat ze nog tijd genoeg hebben en dat ze het werk zo af hebben. Het is voor hen lastig om rekening te houden met familieafspraken, sportmomenten of feestjes. Zij zullen daarom veel laten liggen tot het laatste moment.

We geven je 4 handige tips om het huiswerk behapbaar te maken:

Tip #1 verdeel het huiswerk

Het is belangrijk om je dit als ouder te realiseren. Help je kind door te kijken naar wat het moet doen. Verdeel het huiswerk in ‘hapklare brokken’. Laat de taken niet allemaal achter elkaar maken.

Tip # 2 neem af en toe een pauze

Ten eerste is het voor het kind niet prettig om lang achter elkaar bezig te moeten zijn. Ten tweede kan de concentratie wegzakken, waardoor er te veel fouten worden gemaakt of informatie niet voldoende in het geheugen wordt opgenomen. Beter een paar keer een kwartier aan de slag dan één keer een uur. Houd hierbij natuurlijk rekening met de leeftijd van een kind. Voor een jong kind is een kwartier al lang. Een ouder kind kan zijn aandacht vaak wel gedurende deze tijdspanne vasthouden.

Tip #3 plan vooruit

Plan zoveel mogelijke vaste tijdstippen in de week in waarop het kind het huiswerk gaat maken. Valt in een bepaalde week een vast tijdstip uit vanwege een activiteit of bezoek, kijk dan samen naar een ander moment.

Tip #4 een reminder is fijn

Herinner je kind aan de gemaakte afspraken door het bijvoorbeeld aan het begin van de afgesproken dag even te benoemen. Heeft een kind moeite met de opdrachten. Dan mag je als ouder natuurlijk altijd even helpen.

Veel succes en veel plezier met de opdrachten!

Vergelijkbare berichten