Het leren van een nieuwe taal is super leuk en kan soms ook een uitdaging zijn, vooral tijdens de vakantie of als je veel onderweg bent. Gelukkig zijn er tal van leuke en educatieve manieren om je kinderen te helpen bij het verbeteren van hun Nederlandse vaardigheden, waar je ook bent. 

Daarom heb ik voor jullie een lijst samengesteld van vijf taalspelletjes die perfect zijn voor in de auto of het vliegtuig. Deze spellen zijn niet alleen heel gezellig om te doen, maar ook gericht op het vergroten van de woordenschat, het verbeteren van grammatica en het stimuleren van de creativiteit van jullie kinderen. Dus, laten we lekker beginnen! Veel plezier met deze talige spelletjes!

 1. Woordslinger
  Dit spel is een leuke manier om de woordenschat van je kind uit te breiden. Begin met het noemen van een Nederlands woord, bijvoorbeeld “hond”. Vervolgens moet je kind een ander woord bedenken dat begint met de laatste letter van het vorige woord, zoals “deur”. Het spel gaat door totdat iemand geen woord kan bedenken binnen 2 minuten.
 2. Taalbingo:
  Maak een bingokaart met Nederlandse woorden of zinnen die relevant zijn voor jouw kinderen en hun leerproces. Denk aan categorieën zoals dieren, kleuren, eten, getallen, enzovoort. Als ze onderweg een woord horen of zien dat op hun kaart staat, kunnen ze het afstrepen. De eerste die een rij of kolom vol heeft, wint!
 3. Verhalen:
  Laat elk gezinslid om de beurt een zin toevoegen aan een verhaal. Begin bijvoorbeeld met “Er was eens een kleine jongen die heel erg hield van bananen.” En laat dan de volgende persoon verder gaan met dit verhaal. Iedereen van het gezin krijgt de kans om één zin te zeggen en als iedereen is geweest gaat de eerst weer verder met de volgende zin. Dit helpt niet alleen bij het creatieve denkproces, maar ook bij het oefenen van grammatica en zinsstructuur.
 4. Rijmen:
  Kies een Nederlands woord en laat je kinderen om de beurt een rijmwoord bedenken. Bijvoorbeeld, als het woord “boom” is, kunnen ze woorden noemen zoals “droom”, “stoom”, etc. Dit spel is niet alleen leuk, maar helpt ook bij het verbeteren van de klankherkenning en het ritme van de taal. Als je vastloopt bij een bepaald woord mag je een nieuw woord bedenken. Wat wordt jullie “woordrecord”?
 5. Groepjes
  Kies een categorie, zoals fruit, steden, namen, enzovoort, en laat je kinderen om de beurt een woord noemen binnen die groep. Als iemand geen woord kan bedenken binnen 2 minuten, is die persoon af. Dit spel stimuleert niet alleen het vocabulaire, maar ook het denkvermogen en de associatieve vaardigheden.

Ik hoop dat deze vijf taalspelletjes jullie kinderen zullen motiveren om hun Nederlandse vaardigheden te verbeteren, tijdens jullie rit. Of je nu in de auto zit, een vliegreis onderneemt of zelfs een wandeling in de natuur aan het maken bent, je kunt vaak wel een momentje pakken voor een talig tussendoor-spelletje. 

Door samen plezier te hebben met taal, kunnen jullie kinderen vol vertrouwen en met een sterke basis terugkeren naar Nederland en hierdoor integreren bij hun Nederlandse leeftijdsgenootjes.

Veel succes en veel plezier met het leren van Nederlands onderweg!

Vergelijkbare berichten