De meeste kinderen willen het liefst zoveel mogelijk opdrachten tijdens de lessen maken. Er is alleen niet altijd tijd om alles tijdens de les af te werken en dan is het erg fijn als het kind gedurende de week een moment kan vinden waarop hij of zij de resterende opdrachten af kan maken.

Uw kind kan dan ook meteen de aangeleerde stof herhalen. Een ander voordeel is dat uw kind op deze manier meerdere malen per week actief bezig is met de Nederlandse taal. Even snel 5 minuten voordat de les begint het huiswerk afraffelen is minder nuttig dan dat uw kind 2 of 3 dagen na de les de resterende opdrachten afmaakt.

Hoe u kunt helpen bij het maken van het huiswerk

9 tips bij het helpen met huiswerk voor uw kind

1 Toon belangstelling

Als alles goed gaat en uw kind niet geholpen wil worden, dan is het voldoende om af en toe om het hoekje te kijken of alles goed gaat. Meer hoeft u dan niet te doen.

2 Stimuleer uw kind

Stimuleren werkt beter dan controleren.

3 Complimenteer

Geef een compliment als het goed gaat. We zijn over het algemeen eerder geneigd iets te zeggen als het niet goed gaat.

4 Probeer niet te vergelijken

Het stimuleert niet als je regelmatig hoort, dat je broertje mooiere cijfers haalt of serieuzer bezig is met zijn huiswerk.

5 Help

Help uw kind (zo mogelijk) zonder woordenstrijd. Als je vaak ruzie hebt over het huiswerk levert dat niets meer op.

6 Beloon zelfstandigheid

Help door uw kind zelf na te laten denken. Maak de opdrachten niet zelf, maar help uw kind het zelf huiswerk te maken. Ook als u een vak niet beheerst, kunt u helpen door te vragen hoe uw kind het gaat aanpakken of te helpen zoeken, waar de uitleg/theorie te vinden is.

7 Zorg voor een rustige omgeving

Maak afspraken om storende factoren tijdens het huiswerk te weren.

8 Overhoor

Test de verworven kennis van uw kind (zo mogelijk) minimaal een uur ná het leren.

9 Zorg voor ontspanning

Huiswerk is belangrijk, maar er moet ook tijd zijn voor sport, sociale contacten, spelen en gewoon niks doen.

Tips om met kinderen te bespreken

  • Zorg voor een opgeruimde werktafel. Haal dingen die je af kunnen leiden weg.
  • Zorg dat je huiswerk netjes en correct in je agenda staat of dat je op het lesmateriaal (door middel van een *) hebt aangegeven wat nog gemaakt moet worden.
  • Werk efficiënt. Als je drie uur achter je bureau zit, maar je bent maar anderhalf uur effectief met je huiswerk bezig, dan is dat zonde van je tijd. Als je niet zit te teuten ben je in de helft van de tijd klaar. Dan houd je veel meer vrije tijd over.

 

Vergelijkbare berichten