Boeken tijdens de zomervakantie voor Nederlandse expat kinderen

De docenten van Dutch for Kids wensen iedereen een heerlijke zomervakantie!

Met een boek op het strand of in de hangmat

De zomervakantie staat in veel landen in de wereld voor de deur. Een periode van rust en ontspanning na een druk schooljaar. Bijkomen en bijtanken. Niets lekkerder om in die tijd heerlijk te ‘verdrinken’ in een boek. Als ik zelf eenmaal in een verhaal gezogen ben, dan wil ik het liefst blijven lezen totdat het boek uit is. Ik kan dan bijna niet stoppen of het boek wegleggen.

Want wat is het heerlijk om een verhaal te beleven alsof je er zelf bij bent of dat je het zelf meemaakt. Om onze leerlingen hetzelfde te laten beleven, zetten we hier de meest zomerse boeken op een rij. Op naar het strand! Of lekker in je hangmat met één van de volgende boeken!

Voorleesboeken, prentenboeken en zoekboeken voor de allerkleinsten

‘De grote pinguïnreis’ geschreven door Christian en Fabian Jermies

De vrienden Pim en Paultje gaan op wereldreis. Het boek bestaat uit gedetailleerde zoekplaten vol gekkigheden en grapjes. Een geweldig boek waarmee je heerlijk in gesprek komt met je kind. 

Boeken tijdens de zomervakantie voor Nederlandse expat kinderen

‘Dadoe viert vakantie’ geschreven door Jim Bakkum en Kirsten Michel

Dadoe en Didi gaan lekker zwemmen, bekijken de dieren in de dierentuin en gaan picknicken in het park. Ze hebben een heerlijke zomervakantie. Dit zomerboek zit vol met puzzeltjes en leuke verhaaltjes.

Boeken bij Dutch for kids in de zomer

‘Zomer met Fien en Milo’ geschreven Pauline Oud

Pfoe…. Wat is het heet! Maar Fien en Milo gaan lekker een dagje naar het strand. Ze bouwen een zandkasteel, zoeken schelpjes en…… hé, waar is Milo nou? Een spannend en herkenbaar boekje vol schattige illustraties.

‘Met Roos op reis’ Deborah Marcero

Roos gaat op zoek naar iets bijzonders. Iets wat nog nooit iemand heeft gevonden. Ze wil zo graag iets nieuws ontdekken. Ze begint te tekenen….. gaat ze vinden wat ze zoekt? Een boek vol fantasie.

Boeken bij Dutch for kids Dutch lessons

Leesboeken per leeftijdscategorie

Vanaf 7 jaar

‘Spekkie en Sproet: complot in de trein’ geschreven door Vivian den Hollander

Spekkie en Sproet denken met politieneef Nelson met de trein naar de kermis in Duitsland te gaan. Plotseling veranderen de plannen en moeten ze voor een onderzoek van Nelson naar Wenen in Oostenrijk. De spanning begint al in de trein als aan boord van de trein een dief aanwezig schijnt te zijn…. De speurtocht kan beginnnen…..

Vakantieboeken 2022 bij Dutch for kids alle leeftijden

Vanaf 9 jaar

‘Mees Kees op Kamp’ geschreven door Mirjam Oldenhave

De leukste meester gaat met zijn klas op kamp. Hij weet van de ‘werkweek’ een super toffe kamp te maken. De kinderen willen niet meer naar huis.

Boeken in de vakantie bij Dutch for kids dutch lessons for children

‘Het spoor van de Bastille’ geschreven door Lonneke Kok

Nina en David zijn met hun ouders aan het kamperen in Frankrijk. Ze ontmoeten daar andere kinderen die op kamp zijn. Tijdens een dropping verdwalen ze en stuiten ze op geheimzinnige codes van de crimineel Hugo V. De kinderen volgen de aanwijzingen (die natuurlijk niet voor hen maar voor de handlangers van Hugo bedoeld zijn) en dat zorgt voor enge en uitdagende situaties.

Vanaf 10 jaar

‘Boreas en de zeven zeeën’ geschreven door Mina Witteman

De ouders van Boreas doen heel geheimzinnig. Hij wordt er super zenuwachtig van. Uiteindelijk vertellen ze hem dat ze drie jaar de wereld gaan rondzeilen. Boreas is er helemaal niet blij mee. Hij wil niet mee. Maar al snel beleeft hij het ene avontuur na het andere avontuur. In een zomervakantie mag zijn beste vriendin Merel meezeilen. Na die tijd geven zijn ouders hem een keuze: terug naar Nederland en wonen bij opa en oma of blijven meevaren.

Vanaf 12 jaar

‘Olé!’, geschreven door Elisa van Spronsen

De zusjes Mette en Sara hebben het plan om in de zomervakantie een cursus Spaans te volgen in Barcelona. Maar vlak voor vertrek krijgt Sara een ongeluk. Mette besluit om toch alleen te gaan. Ze is best wat verlegen en vindt het eigenlijk doodeng. Maar ze doet het toch maar. En het wordt helemaal leuk als ze de leuke, Zweedse jongen Ole ontmoet.

Alleen momenteel te bestellen als luisterboek:

Dutch for kids vakantieboeken Nederlandse leren online

Niet alleen leuk. Ook heel nuttig!

Als kinderen eenmaal ervaren hoe leuk het is om een verhaal te ‘beleven’, kun je de bekende zomerdip wellicht voorkomen. Vooral voor tweetalige kinderen waarbij Nederlands niet de meest gebruikte taal is, is het belangrijk die zomerdip te voorkomen.

Geef zelf het goede voorbeeld door geregeld te lezen in een boek of tijdschrift. Zorg voor Nederlandstalige boeken in huis. En als je kind ’s avonds eenmaal eindelijk in bed ligt, laat het dan nog een kwartiertje of half uurtje lezen.

Het is tenslotte toch vakantie en de volgende dag kan het (wellicht) lekker uitslapen. Je kind is waarschijnlijk blij dat het nóg later mag gaan slapen én er wordt gelezen. Twee vliegen in één klap!  

Maak er een mooie en gezellige zomer vol leesplezier en gezelligheid!

Vergelijkbare berichten