Nationale Complimentendag

Ieder jaar op 1 maart vieren we de ‘Nationale Complimentendag’. Op die dag vertellen we de mensen om ons heen wat we leuk aan ze vinden, of we doen iets extra’s voor ze. Het gaat niet om het geven van dure cadeaus, maar juist om aan iemand te laten zien dat je hem of haar leuk of aardig vindt.  

Hoe doe je dat nou, een complimentje geven?


Complimentjes geven vindt niet iedereen even makkelijk. Het belangrijkste is dat je ervoor zorgt dat een compliment persoonlijk en oprecht is. Hier volgen een paar tips.

1. Praat, schrijf of app altijd in de ‘ik-vorm’. Daarmee geef je aan dat het een persoonlijk compliment van jou aan iemand anders is. Bijvoorbeeld: “Ik vind het heel lief dat je me helpt met mijn huiswerk.”

2. Geef een compliment aan iemand persoonlijk, niet aan een hele groep mensen. Dan komt het compliment zeker goed aan!

3. Vertel wat je zo bijzonder vindt aan iemand. Bijvoorbeeld: Ik vind het heel fijn dat je altijd voor me klaarstaat als ik je nodig heb. Je bent echt een hele lieve vriendin!

4. Geef je compliment op een manier die bij jou past. Vind je het bijvoorbeeld moeilijk om het te zeggen, schrijf het dan op.

5. Geef je compliment op een manier die bij de ander past. Vind iemand het leuk om in de belangstelling te staan? Geef het compliment dan waar anderen bij zijn. Heeft iemand daar juist een hekel aan? Doe het dan als jullie alleen zijn.

6. In plaats van een cadeautje kopen, kun je natuurlijk wel iets maken voor iemand. Bijvoorbeeld een zelfgemaakt kaartje of een knutselwerkje.

En wist je dat complimentendag niet alleen in Nederland gevierd wordt? Ook in België (Complimentendag) en Noorwegen (Komplimentdagen) bestaat de complimentendag. Internationaal is de complimentendag bekend als World Compliment Day. En ook als complimentendag nog niet officieel gevierd wordt in jouw land…een complimentje is leuk om te geven én om te krijgen, waar je ook woont!

Geschreven door Hinke Wijngaard, docent Nederlands bij Dutch for Kids

Vergelijkbare berichten