De ramadan, bij de online Nederlandse lessen van Dutch for Kids.

Op woensdag 22 maart begint de ramadan. Dat is de islamitische vastenmaand. Over de hele wereld doen daar jaarlijks anderhalf miljard mensen aan mee. 

Wat is dat, de ramadan?

Het woord ramadan is afgeleid van ‘ramida’, wat ‘verschroeid door de hitte van de zon’ betekent. De betekenis kan letterlijk worden opgevat, want moslims vasten soms onder intense hitte, kou, of andere omstandigheden. Maar het woord heeft ook een figuurlijke betekenis. Het staat symbool voor het hervormen van jezelf tijdens deze bijzondere vastenmaand. Moslims ondergaan een spirituele hervorming door zich te verdiepen in de Koran, door meer te bidden of door een aalmoes – ’zakat’- aan mensen te geven die zelf weinig hebben.

Hoe ziet een dag eruit als het ramadan is?

in dit filmpje legt Nienke voor Het Klokhuis uit wat de ramadan is! Ze vast een dag mee met Ahlem. Van zonsopgang tot zonsondergang eet of drinkt zij niets. Ahlem vertelt waarom zij het graag doet. 

Internationaal

Over de hele wereld doen mensen en kinderen mee met de ramadan. Veel expatkinderen wonen in Islamitische landen. Daar doen meer mensen mee met de ramadan dan in bijvoorbeeld Nederland. Dat betekent dat op veel plaatsen tijdens de ramadan winkels en restaurants pas opengaan als de zon onder is gegaan. Dat kunnen we ons hier bijna niet voorstellen!

Geschreven door Hinke Wijngaard, docent Nederlands bij Dutch for Kids

Similar Posts