Een van de knuffeligste dagen van het jaar volgens Dutch for Kids!
Op 4 oktober is het weer dierendag. Een dag waarop we extra aandacht geven aan onze huisdieren, maar ook aan de dieren in de natuur en vaak wordt er ook opgeroepen om op die dag geen vlees te eten.
Maar waarom vieren we deze dag op 4 oktober? Dan moeten we heel ver terug in de geschiedenis. Terug naar de 13e eeuw om precies te zijn. In die eeuw leefde Franciscus van Assisi. Hij had veel liefde voor zijn (arme) medemensen, voor dieren en voor planten en hij verkondigde zijn liefde vanuit een zelf verbouwd klooster. Meer en meer mensen sloten zich bij hem aan en zo stichtte hij zijn eigen orde: de Orde van Minderbroeders/Franciscanen. Zijn volgelingen leefden als arme mensen en stonden hun bezittingen af. Naasten- en dierenliefde waren belangrijke kernvoorwaarden. De sterfdag van Franciscus, 4 oktober, is sinds 1930 in Nederland dierendag.
Persoonlijkheden en kenmerken van mensen worden vaak gekoppeld aan dieren, zoals de kat die symbool staat voor mysterie, nieuwsgierigheid en onvoorspelbaarheid. De leeuw staat symbool voor mensen met een krachtig zelfbewustzijn. Het paard is het symbool voor energie, actie en levenskracht.
Kinderen hebben vaak ook een gevoel van welk dier het beste bij hun karakter past. Ook hebben kinderen vaak een lievelingsdier.
Veel kinderen lezen graag boeken over dieren of boeken met dieren in de hoofdrol.
Graag geven wij een paar tips:
– Beestje, Waar ben je? – Ingela P Arrhenius
Veel kinderen worden graag voorgelezen. Voor de kleinsten is een interactief boek erg stimulerend. In het boekje hebben vier beestjes zich verstopt en jullie mogen ze terug te vinden. Je komt namelijk steeds de vraag ’Waar ben je?’ tegen. Hierbij wordt het desbetreffend beestje genoemd. Je kijkt dan achter grote flappen of het beestje daarachter verstopt zit. Op de laatste pagina zit een verrassing voor je kind verstopt. Daar wordt namelijk de vraag gesteld ‘Kindje, waar ben je?’. Nadat je de flap hebt opengemaakt, zie je een spiegeltje.
– The Lion King, verhalenboek (schrijver onbekend)
In dit verhaal zijn vrijwel alle dieren blij als prins Simba, de toekomstige leeuwenkoning, wordt geboren. Er is echter één leeuw die er niet blij mee is, Simba’s slechte oom Scar. Deze oom verzint een dodelijke list om van de kleine prins af te komen. Uiteindelijk wordt hij zelf koning van het dierenrijk. Wat kan Simba doen om zijn oom te verslaan? Voorlezen vanaf vijf jaar, zelf lezen vanaf acht jaar.
– Misschien wisten zij alles – Toon Tellegen
In dit boek staan maar liefst 214 fantasieverhalen over dieren. Soms hebben de dieren specifieke eigenschappen die bij de dieren horen, maar soms ook niet. Na elke drie verhalen wordt het boek opgeleukt met een tekening van een dier. Het dier op de illustratie straalt net zo’n eenvoud uit als de verhalen in het boek: kort en krachtig. Hierdoor blijft het leuk voor kinderen om de verschillende verhalen te lezen. Het boek is ideaal voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar.
– De eenzaamheid van de egel – Toon Tellegen
Het verhaal gaat over een egel, die er zelf voor kiest om eenzaam te zijn. Hij stoot iedereen om zich heen van zich af. Hij bedenkt telkens nieuwe strategieën om met rust gelaten te worden. Maar op het laatst wil hij toch wel weten of de dieren hem echt vergeten zijn. Het boek kan gelezen worden door kinderen vanaf ongeveer 13 jaar.
Wij hebben slechts een selectie gemaakt van bijzondere boeken. Natuurlijk zijn er nog veel meer boeken met dieren in de hoofdrol. Type ‘kinderboek’ en het lievelingsdier of een belangrijke karaktereigenschap en ‘dier’ in een zoekmachine in op internet en er komt zeker wat moois bovendrijven.
We wensen jullie en jullie kinderen ‘bereveel’ leesplezier en natuurlijk een fijne dierendag vol warme knuffels.