Halloween of Sint Maarten in de online Nederlandse lessen van Dutch for Kids

Het is weer bijna zover. Binnenkort ga jij misschien ook wel langs de deuren met je vriendjes en vriendinnetjes, eng verkleed of met een mooie lampion. Niet alleen Nederlandse kinderen doen dat, maar ook kinderen uit andere landen. De één viert Halloween, de ander Sint Maarten. Maar wat is nou eigenlijk het verschil?

Wat is Halloween?

De oorsprong van Halloween is waarschijnlijk Keltisch. Omdat de Keltische kalender begon op 1 november, is 31 oktober een soort oudjaarsavond. Mensen droegen enge kleding en maskers, omdat ze geloofden dat dat de geesten van overleden mensen zou wegjagen. Ook legden ze eten voor de deur. 

Halloween is nu een vrolijk feest geworden, waarbij kinderen langs de deuren gaan en “trick or treat” roepen. Mensen kunnen dan kiezen of ze de kinderen een snoepje geven of dat ze een geintje mogen uithalen. Het idee van de mooi uitgesneden pompoenen komt uit Amerika.

Wat is Sint Maarten?

Sint Maarten is kort voor Sint Martinus die op 11 november 397 werd begraven. Hij stond erom bekend dat hij lief was voor armen en bedelaars. Om deze heilige te eren, kregen kinderen op 11 november kleinigheidjes. Eerst was Sint Maarten vooral een feest voor arme kinderen, maar later mocht iedereen meedoen.

In Nederland gaan op 11 november kinderen van de basisschool langs de deuren met een mooi versierde lampion. Ze zingen liedjes en krijgen in ruil daarvoor iets lekkers.

Veel plezier!

Waar je ook woont, en welk feest je ook gaat vieren… de docenten van Dutch for Kids wensen jullie heel veel plezier, en jouw juf hoort natuurlijk graag je verhalen rondom Sint Maarten of Halloween in de volgende online Nederlandse les!

Geschreven door Hinke Wijngaard, docent Nederlands bij Dutch for Kids

Similar Posts