Woon je in het buitenland of ben je van plan om binnenkort te gaan emigreren? Dan komt op een gegeven moment ook de vraag voorbij: wat doen we met de Nederlandse taal? 

Want contact onderhouden met opa en oma en de rest van de familie kan heel waardevol zijn. Maar je hebt misschien ook de wens om je kinderen ooit in Nederland weer naar school te laten gaan. Of om ze zelfs de mogelijkheid te geven om in Nederland  te gaan studeren. 

Wanneer je merkt dat je kind toe is aan Nederlandse lessen ga je op zoek naar een instelling, school of bedrijf die jou verder kan helpen bij het aanleren of verbeteren van de Nederlandse taal. Dit kunnen online Nederlandse lessen zijn of live. 

Maar hoe kies je nou de juiste school uit voor je kind? Een school waarbij jij het vertrouwen hebt dat je kind goed Nederlands zal leren en een fijne basis kan opbouwen. 

Hier een aantal punten waarop je kunt letten bij het kiezen van de juiste NT2-school voor jouw kind: 

1. Online of live Nederlandse lessen? 

Kies je voor online Nederlandse lessen of live in een klas? De beste manier is om dit uit te proberen. Vraag bij beide opties een proefles aan en vergelijk. Vond je dat ze bij de online les of bij de live les meer geleerd hebben? Wat vond je kind ervan en wat was je eigen gevoel? 

Reistijd is ook een ding dat mee zou kunnen spelen. Moet je voor de live lessen een lang stuk rijden en is het op een niet zo handige dag? Of is het dichtbij en wel goed in jullie schema te passen. 

Sociaal gezien is er voor beide opties iets te zeggen. Het is natuurlijk gezellig als je kind in een groepje met andere Nederlandse kinderen aan de slag kan met de taal. Maar let wel op of alle kinderen hetzelfde niveau hebben in de klas. Anders heb je kans dat jouw kind zich gaat vervelen. Of dat het juist veel te moeilijk is, maar de juf niet zo veel tijd heeft om iedereen de gevraagde hoeveelheid aandacht te geven. 

Vaak is het zo dat de kinderen die zich voor Nederlandse les aanmelden gedurende de week al genoeg gezelligheid op hun normale school beleven. Je kunt je dus afvragen of je de Nederlandse lessen voor het sociale doet of omdat je graag wilt dat ze op hun eigen niveau werken en zo het maximale uit elke les kunnen halen. 

2. Gratis online proefles Nederlands

De beste manier om te kijken of online Nederlandse les iets is voor jouw kind, is door een gratis proefles te doen. Tijdens zo’n les zit je nog nergens aan vast en kun je na de les beslissen of je denkt dat je zoon of dochter iets geleerd heeft en of je verder wilt gaan met de lessen. 

Daarnaast kun je tijdens de proefles zien of je kind een klik heeft met de juf of meester. Heeft hij of zij dit niet maar ben je wel tevreden over de les? Vraag dan een andere docent aan bij je contactpersoon. 

Ga ook bij de instelling na of je kind altijd met dezelfde docent blijft werken na de proefles. Een vaste docent is voor kinderen heel erg fijn. Dit is dan jullie contactpunt in Nederland, en wanneer je voor langere tijd lessen neemt groeit de band. De kinderen zullen dan ook wel eens met hun juf willen afspreken als ze in Nederland zijn en de juffen vinden dat zelf ook altijd heel erg gezellig om te doen. 

3. Hoelang bestaat de NT2-school al?

Hoe lang bestaat het bedrijf al waar je de online Nederlandse lessen gaat afnemen? Hebben ze docenten die een aantal jaren onderwijservaring hebben? 

Voor kinderen is het fijn om te werken met een juf die weet wat ze doet. Die een duidelijk plan heeft met haar lessen en gericht naar een bepaald doel toewerkt. 

Wanneer je kiest voor een instelling met gediplomeerde docenten is de kans groot dat de opbouw van de lessen voor kinderen veilig en uitdagend is. Dit maakt de lessen interessant en fijn om te doen.

4. Zijn de online Nederlandse lessen voor alle leeftijden?

Voordat je met de lessen start is het handig om te checken of je kind hier door kan gaan tot en met 6VWO. Als dit namelijk niet zo is, moet je na de basisschool over op een andere (online) taalschool. 

Wanneer je kiest voor een instelling die Nederlandse lessen biedt van kleuters tot en met eind middelbare school kun je jarenlang blijven doorgaan met de lessen. 

Als je na een aantal jaren in het buitenland besluit om naar Nederland te verhuizen, kun je de rapporten van de afgelopen tijd gebruiken om te laten zien bij de school van jullie keuze. 

5. Gediplomeerde leerkrachten

Heel veel mensen kunnen goed Nederlands spreken 😊, en heel veel vinden het vast ook erg leuk om les te geven. Maar de meeste ouders vinden het belangrijk dat hun zoon of dochter les krijgt van bevoegde leerkrachten

Ga na op de website of de leerkrachten in het bezit zijn van een PABO-diploma of studie Nederlands. En of ze een aantal jaar ervaring hebben in het lesgeven op een Nederlandse basis- of middelbare school. 

6. Referenties van ouders 

Kun je ergens op de website vinden wat ouders zeggen over de live of online Nederlandse lessen? Maken deze testimonials jou nieuwsgierig en wil je zelfs door deze woorden ook je eigen kind aanmelden?

Kijk ook even naar de hoeveelheid geschreven berichtjes van ouders; hieraan kun je zien hoe lang de school al les geeft. 

7. Foto’s 

Staat er ook een pagina op de site met foto’s van de kinderen? Krijg je hierdoor een goed idee van hoe de live of online Nederlandse lessen eruit zien? Spat het plezier ervan af en heb je er vertrouwen in dat jouw kind dit ook leuk zal vinden? 

Soms zegt een plaatje meer dan duizend woorden. Dus neem een kijkje als er foto’s te vinden zijn. Op sommige pagina’s kun je ook stukjes van een les meekijken door filmpjes die erop zijn gezet. Hierdoor kun je ook de sfeer in een les wel proeven. 

8. Methodes 

Wordt er geïnvesteerd in het nieuwste lesmateriaal? Is er een goede mix van een digitale leeromgeving en lessen waarbij de kinderen op papier het een en ander kunnen uitwerken. 

Als er een informatieknop op de website zit, kun je kijken of er een kopje “methodes” tussen staat. Het is heel belangrijk dat je zoon of dochter met methodes gaat werken die gangbaar zijn op de Nederlandse basis- en middelbare scholen. 

Kun je de methodes niet vinden op de website, dan kun je overwegen om er een mailtje aan te wijden. Elke week een random kopieerblad kan leuk zijn, maar een methode zorgt voor een gestructureerde opbouw en voorkomt dat jouw kind 2 keer hetzelfde moet doen of nog erger: cruciale informatie gaat missen. 

9. 1-op-1 of groepslessen 

Bedenk waar jouw voorkeur naar uitgaat. Live lessen zijn vaak groepslessen. Ze worden gegeven in een klaslokaal waar kinderen van allerlei uiteenlopende niveaus bij elkaar zitten. Het kan dan voor de juf een echte uitdaging zijn om ieder kind dat te bieden wat hij of zij nodig heeft. Het voordeel kan zijn dat de kinderen van elkaar leren omdat ze Nederlands met elkaar praten tijdens het spelen en werken. 

Kies je voor 1-op-1 lessen, dan is het voor het kind heel erg fijn dat hij of zij de volle les aandacht van de juf krijgt. Tijdens de les komen alle talige thema’s aan bod en er wordt afgesloten met een stukje huiswerk op maat. De juf ziet tijdens de les als een leerling iets niet goed begrijpt en kan hier meteen op inspelen. 

10. Duur van de Nederlandse lessen 

Hoe lang duurt een les en wat vind je fijn voor jouw kind? Is er een optie bij dit bedrijf om 30 minuten voor kleuters te doen (omdat de spanningsboog nog niet zo lang is). En kan je flexibel overstappen naar lessen van 45 minuten of 60 minuten. 

11. Lesmateriaal inbegrepen 

Zit het lesmateriaal inbegrepen in de prijs? Bij de meeste aanbieders staat dit onderaan de tarieven vermeld. Anders is het handig om hier een mailtje aan te wijden. 

Als het lesmateriaal niet bij de prijs inbegrepen zit, is het goed om een duidelijk overzicht te vragen van welke kosten er nog bij gaan komen. 

12. Alle niveaus starten en toetsen

Ik vind het zelf altijd fijn om te weten of mijn kind àltijd mag starten bij de online NT2-school ongeacht het niveau. Dit voorkomt namelijk dat je kind zich zenuwachtig voelt aan het begin van een lessenserie, doordat hij of zij bijvoorbeeld eerst een toets moet maken om te zien of ze wel in aanmerking komt voor de lessen.

Natuurlijk is een niveaubepaling aan het begin van de start van de lessen heel fijn. Hierdoor weet de juf met welke groep ze van start kan gaan en heeft je kind succeservaringen omdat ze met passend lesmateriaal aan de slag gaat. 

Maar als je je kind eerst moet laten testen om te zien of ze überhaupt wel mag starten op de NT2-school kan dit voor stress zorgen. Het is fijn om een NT2-school te kiezen die op niveau kan werken en alle kinderen (ongeacht welk instapniveau) aanneemt. 

Dan is er in dat geval veilig lesmateriaal voor kinderen die pas net met de Nederlandse taal beginnen. Maar ook passend lesmateriaal voor kinderen die wel al een beetje Nederlands kunnen spreken, maar het nog niet kunnen schrijven of lezen (of een paar jaar achterlopen). En natuurlijk uitdagende lessen voor de kinderen die al op niveau zijn, omdat ze al Nederlandse les in Nederland of het buitenland hebben gehad en dit niveau op peil willen houden. 

Kom je terug naar Nederland en wil je dan graag een rapport meenemen? Dan kun je nagaan of de kinderen eens in de zoveel tijd getoetst worden en of er daarna een rapport volgt.

13. Informatie aanvragen 

Ga ook altijd even na of er voldoende informatie over de lessen en de organisatie te vinden is op de website. Staat er een KVK-nummer op de site, een telefoonnummer zodat ze goed bereikbaar zijn als je vragen hebt en een (Nederlands) adres. 

De informatie over dit soort zaken vind je normaal gesproken in de footer of bij het kopje “contact”. 

14. Tarieven 

Vergelijken is altijd een goed idee. Kijk even wat andere aanbieders rekenen voor de lessen om zo je keuze makkelijker te maken. Is de prijs redelijk of verschilt het erg met andere aanbieders? Onder het kopje “tarieven” kun je prijzen van de online Nederlandse lessen vinden.

15. Blog 

Wil je op de hoogte blijven van leuke nieuwtjes, tips en weetjes over Nederlands als tweede taal en wonen in het buitenland? Kijk dan even of de NT2-school beschikt over een blog waar (twee)wekelijks een nieuw blogbericht op verschijnt. 

Deze blogberichten worden vaak gedeeld op Facebook, Instagram of twitter. Als je de pagina liket krijgt je vanzelf een notificatie in je overzicht wanneer er een nieuw blogbericht op de website staat. 

16. Veelgestelde vragen 

Zelf kijk ik altijd even op de FAQ-pagina voordat ik een kennismakingsgesprek start. Zijn al mijn vragen dan nog niet beantwoord? Dan maak ik een lijstje dat ik bij m’n eerste gesprek houd, zodat ik deze dingen alvast even met de Nederlandse juf kan bespreken. 

17. Mogelijkheid voor sportkampen in de zomer 

Vindt jouw kind het leuk om ook in de zomervakantie door te gaan met de Nederlands taal? Dan is het misschien iets voor haar om mee te doen met een Nederlands sportkamp. 

Je kunt kijken of er op de pagina van jouw NT2-school informatie te vinden is over een Nederlands sportkamp of dat ze een sportkamp in combinatie met lessen in de Nederlandse taal aanbieden. 

18. Terugkerende expat-leerlingen

Ook wanneer je terug bent gekomen naar Nederland, kan het fijn zijn om nog even door te gaan met de online Nederlandse lessen. Het is dan fijn als je een juf hebt die de lessen dusdanig kan aanpassen zodat het zinvol blijft voor je kind. 

Ga even na bij je NT2-school of ze ervoor open staan om het lesmateriaal aan te passen zodra jullie naar Nederland verhuisd zijn. Kan er dan ook wel eens geholpen worden bij het huiswerk van school? Dus met andere woorden: is de juf flexibel genoeg om de lessen aan te passen naar de omstandigheden die er op dat moment voor jullie kind zijn? 

Conclusie

Er zijn veel dingen die komen kijken bij de start van de (online) Nederlandse lessen van jouw kind. Het is fijn om voor jezelf na te gaan welke dingen jij belangrijk vindt. Ga op de website of tijdens een eerste gesprek na of de NT2-school aan jouw eisen kan voldoen. Tijdens een gratis proefles krijg je een perfect beeld van hoe een les werkt en of de juf die aan jullie gekoppeld is ook bij jullie past. 

Wij van Dutch for Kids proberen onze leerlingen een zo compleet mogen pakket aan lessen en service te bieden. We zijn heel dankbaar voor het vertrouwen dat de ouders in ons hebben om met hun kinderen aan het werk te gaan.

We geven onze online Nederlandse lessen dagelijks met heel veel plezier aan kinderen van over de hele wereld. Heeft u na het lezen van dit bericht vragen? Neem dan gerust contact met ons op. 

Similar Posts