Weer terug naar school voor expatkinderen

Hoeveel weken hebben jullie vakantie gehad? In Nederland hebben de kinderen 6 weken vakantie, best prima toch? Maar wist je dat ze in andere landen vaak véél langer vakantie hebben?

In Italië en Amerika hebben alle kinderen bijvoorbeeld wel 3 maanden vakantie! Heerlijk! Dat moet natuurlijk wel weer gecompenseerd worden, want de rest van het jaar hebben de kinderen in die landen minder vakantieweken dan dat wij hebben. 

Wat heb je gedaan?

Ben je naar een ver land op vakantie geweest of bleven jullie thuis en gingen jullie dagjes uit? Ben je een van die kinderen die in het buitenland woont en heel lang vakantie had? Misschien ben je dan wel naar Nederland gekomen tijdens je vakantie en heb je opa en oma en de rest van je familie weer gezien. 

Sommige leerlingen die online Nederlandse les bij Dutch for Kids krijgen wonen in Peru of Australië en daar is het nu winter! Dat betekent dat zij helemaal geen lange vakantie gehad hebben, die vieren zij pas in december.

Wat neem je mee van vakantie?

En hierbij bedoel ik ten eerste: heb je iets leuks meegenomen van vakantie wat je aan je Nederlandse juf via Zoom kunt laten zien? Een mooi souvenirtje of een toffe steen of schelp. 

Maar ook niet-materialistische dingen kun je meenemen uit het vakantieland waar je bent geweest. Misschien kan je sinds je vakantie opeens wel tot 20 tellen in het Spaans. Of heb je een mooie vriendschap gesloten met iemand waar je daarna ook af en toe gaat afspreken. 

Nieuwe energie

Vaak is de vakantie het uitgelezen moment om even gas terug te nemen. Terwijl je met je voeten in het zwembad zit kom je helemaal tot rust. De drukte van het afgelopen schooljaar laat je achter je en door de warme zon en even lekker niks doen krijg je weer nieuwe energie om aan het volgende schooljaar te beginnen. 

Soms krijg je op vakantie ook heel goede ideeën voor de komende tijd. Dat komt omdat je op een andere plek bent en afstand neemt van je routine. Schrijf het idee op! Die plannetjes kun je dan weer gaan uitvoeren zodra je thuis bent. 

Tips tegen een Jetlag

En dan is op een gegeven moment het tijdstip aangebroken dat je weer terug naar huis gaat. Je neemt afscheid van je opa en oma of van je vriendjes en vriendinnetjes en vliegt of rijdt weer terug naar huis.

Veel van onze Nederlandse expat kinderen wonen in een andere tijdzone dan die van Nederland. Dat betekent: weer terug in het ritme komen, voordat school begint. Wakker liggen in je bed kan dan heel vervelend zijn. Hier een paar tips om snel van je jetlag af te komen:

1. Ga meteen met het ritme mee van het land waar je in bent.

Probeer dus geen slaapjes overdag te doen, dan duurt het alleen maar langer voordat je weer gewend bent aan je eigen tijdzone. Slaap, eet en speel zo veel mogelijk op normale tijden, in het begin ben je vast nog een beetje moe maar probeer vol te houden!

2. Reis met tussenstops

En dat is dan voor een tip voor de papa’s en de mama’s. Als je een paar korte vluchten naar jullie thuisland maakt is de overgang soepeler.

In een keer een heel lange vlucht vergroot de kans op een flink jetlag. Daarnaast is het ook nog eens heel leuk om tussendoor wat andere plekken te bezoeken!

3. Eet gezond

De kans is groot dat je tijdens de reis veel zin krijgt in ongezonde snacks. Dit komt ten eerste waarschijnlijk om je op het vliegveld en in het vliegtuig veel lekkere dingen voorbij ziet komen. Maar dat komt ook omdat je ritme anders is, door de moeheid krijg je veel zin in suikers.

Probeer dit tot een minimum te beperken want je gaat je er lichamelijk niet beter door voelen. Eet gezonde, lichte maaltijden en voldoende groente en fruit tussendoor. En vergeet vooral niet om heel veel water te drinken!

4. Overdag vliegen

Kijk of het mogelijk is om een vlucht te boeken die overdag gaat. Als je eenmaal aankomt op je bestemming is het makkelijker om dingen in het daglicht te gaan doen dan dat je wakker ‘s nachts in je bed ligt. En aan het eind van de dag kun je volledig uitgeput gaan slapen. Zet dan wel even je wekker want de kans is groot dat je anders de volgende dag een gat in de dag slaapt.

5. Houd je lekker rustig

Probeer een paar dagen voor je eerste schooldag weer thuis te zijn. Op die manier heb je tijd om rustig aan te doen en weer te wennen aan je normale ritme. Daarnaast is het altijd fijn om in je eigen kamer met je speelgoed te zijn bij thuiskomst. Alles lijkt dan weer als nieuw!

Wat je ook deze vakantie hebt gedaan, ik hoop dat je uitgerust en wel, vol nieuwe energie, aan het schooljaar 2022/2023 kunt beginnen. De leerkrachten van Dutch for Kids hebben er weer zin in, we zien jullie online! 

Woordzoeker over de zomer bij Dutch for Kids
Woordzoeker zomer

Bij Dutch for Kids wordt les gegeven aan kinderen vanaf 3 jaar. Wij geven les aan:

Similar Posts