Feestdagen in Nederland zijn niet alleen een gelegenheid om samen te komen en ze te vieren, maar ze zijn ook doordrenkt met tradities en mooie betekenissen. Voor Nederlandse expatgezinnen die in het buitenland wonen, vormen deze tradities vaak een verbinding met hun thuisland en een manier om hun Nederlandse identiteit te behouden, zelfs op afstand. 

In dit blogbericht wil ik de schijnwerpers richten op een paar zeer geliefde Nederlandse feestdagen en de betekenis achter de tradities die ze kenmerken.

Koningsdag (King’s Day):

Op 27 april viert Nederland Koningsdag, ter ere van de verjaardag van Koning Willem-Alexander. Wat ooit begon als Prinsessedag ter ere van Prinses Wilhelmina’s verjaardag, is uitgegroeid tot een nationale feestdag vol kleurrijke evenementen, vrijmarkten en festiviteiten.

Ook in het buitenland wordt er wel eens een Koningsdag in bepaalde steden gevierd, vooral in gebieden waar veel Nederlanders wonen natuurlijk.

Sinterklaas:

Sinterklaas, gevierd op 5 december, is een van de meest geliefde feestdagen in Nederland, vooral voor kinderen. Deze traditionele viering draait om de legendarische figuur van Sinterklaas, een goedheiligman die cadeautjes uitdeelt aan kinderen.

Bij dit gezellige familiefeest krijgen de meeste kinderen een lekkere chodoladeletter, cadeautjes en eten we kruidnootjes en pepernoten. Als de kinderen iets ouder zijn maken ze vaak surprises voor elkaar met een geicht erbij.

Kerstmis (Christmas):

Kerstmis wordt in Nederland op 25 en 26 december gevierd en staat bekend om de warme en gezellige sfeer tijdens de donkere dagen. Nederlandse gezinnen versieren vaak hun huizen met feestelijke lampjes en natuurlijk zetten we allemaal de kerstboom op, en we genieten van kerstkransjes van de HEMA, een populaire Nederlandse warenhuisketen. Wie is er niet groot mee geworden ;-)?

Oud en Nieuw (New Year’s Eve):

Oud en Nieuw wordt in Nederland groots gevierd, met festiviteiten die zich vaak uitstrekken tot in de vroege uurtjes van 1 januari. We steken vuurwerk af en eten die dag oliebollen en de appelflappen. Sommige mensen vinden het leuk om deze zelf te maken, andere mensen staan in een lange rij voor de “oliebollenkraam”. 

Deze tradities vormen een belangrijk onderdeel van het Nederlandse leven, zelfs voor als je ver van huis bent. Maar we zijn ook benieuwd naar jouw ervaringen! Welke tradities uit jouw gastland(en) heb je omarmd tijdens je verblijf in het buitenland? Misschien kan jouw kind er iets over vertellen tijdens de online Nederlandse lessen die je kind met zijn of haar juf bij Dutch for Kids heeft! 

Geschreven door Anouk Hosman, eigenaresse van Dutch for Kids

Vergelijkbare berichten