Het is bijna lente bij de online Nederlandse lessen van Dutch for Kids

Nog even en de lente begint

Nu de zon begint te schijnen en de eerste bloemetjes zich laten zien, komen de lentekriebels weer naar boven. Maar wat zijn dat eigenlijk, lentekriebels? En wat gebeurt er met de natuur, de mensen en de dieren? Hieronder vind je 8 weetjes over de lente. 

1. Begin en eind van de lente

In Nederland begint de lente officieel op 20 maart en eindigt 21 juni. Aan de andere kant van de wereld begint de lente meestal op 22 september. De laatste dag van de lente is ook de langste dag van het jaar. De lente wordt ook wel het voorjaar genoemd.

2. Waar komt het woord lente vandaan

Het woord lente is afgeleid van het woord ‘lang’. Lente betekent oorspronkelijk ‘het lengen der dagen’ en dat is precies wat er in de lente gebeurt: de dagen worden langer.

3. Alles gaat groeien

In de lente komt er meer groen, er worden dieren geboren en de zon laat zich vaker zien (en is krachtiger). Alle bloemen, bomen en planten beginnen te groeien. We zien krokusjes opduiken, er komen blaadjes aan de bomen en het gras wordt steeds langer en groener. Doordat er meer licht is, maken planten en bomen nieuwe bladeren. Planten hebben namelijk licht nodig om te groeien.

4. Terug van vakantie

In de lente komen de trekvogels weer terug van hun vakantieadresje in het zuiden. Ze hebben de winter doorgebracht in warmere oorden en komen nu terug omdat het in Nederland iets koeler is. 

5. Lentekriebels!

Je ziet niet alleen meer dieren, maar ook meer mensen! Doordat de dagen langer worden en er meer zon is, komen de lentekriebels naar boven. Die zon zorgt voor de aanmaak van endorfine en dopamine. En die stofjes zorgen weer voor een opgewekt en gelukkig gevoel. 

6. Pasen

Door de eerste lentedag weten we ook wanneer het Pasen is. Want de eerste zondag na de volle maan is de datum waarop Pasen valt. Dit jaar is dat op 9 april. 

7. Hooikoorts

Voor zo’n 1,5 miljoen Nederlanders zit er ook een mindere kant aan de lente: rode ogen, jeuk, hoesten, snotteren en niezen. Oftewel: hooikoorts. Dat komt omdat er meer pollen in de lucht zijn. Dat is het stuifmeel van gras, planten en bomen. 

8. Voorjaarsschoonmaak

Mensen worden niet alleen gelukkiger, maar ook actiever in de lente. En dat zorgt ervoor dat ze zin hebben in de welbekende voorjaarsschoonmaak. Heb jij de stofzuiger, mop, dweil en stofdoek al uit de kast gehaald? 

Begint in jouw land ook de lente, of ga je juist de herfst in? In Australië valt de lente van september t/m november bijvoorbeeld, dus nog even geduld!

Geschreven door Hinke Wijngaard, docent Nederlands bij Dutch for Kids

Vergelijkbare berichten