Is dat ook zo bij jou op school? Dat je aan het eind van het schooljaar samen met je juf nog wat gezellige momenten samen hebt?  Een spelletjesmiddag, een ijsje eten, waterpret en vaak ook nog een klein cadeautje van de juf voor alle kinderen van je groep en andersom.

Bij Dutch for Kids sluiten we het schooljaar ook op een gezellige manier met elkaar af. Maar heel soms, als de kinderen naar Nederland komen, wordt het heel speciaal. Een kers op de taart noemen we dat. 

Als je in Nederland bent, kan je je juf bezoeken en elkaar eindelijk een keertje in het echt zien. Zo ging dat ook met 3 van mijn leerlingen. Vorig jaar kwamen Olivia (6) en Robine (10) vanuit Bali samen met hun moeder bij mij thuis op bezoek.

Dat was zo leuk. Nu kon ik ook zien hoe groot ze waren, want via de computer zie ik vooral hun hoofd. En zij konden zien hoe ik woon met mijn gezin en hond, in een echt Hollands huis. Olivia en Robine hebben al zo’n 3 jaar les van mij en volgen hetzelfde programma als de kinderen op de Nederlandse scholen. Ze konden mij goed begrijpen en we hebben bijna alleen maar Nederlands gesproken.

Het liefst wilden ze de hond in het park uitlaten. De eendjes en vogels die wij hier heel gewoon vinden, deden hen ohh en ahh roepen want op Bali zien zij natuurlijk heel andere dieren in het wild. Ze boften, want ook de ooievaar zat met een jong op het nest. We sloten het bezoekje af met het smikkelen van de zelfgebakken poffertjes. 

Dit jaar had ik weer zo’n kersje op de taart. Nu ging het om Isabelle (9) uit Adelaide Australië. Zij mocht met haar moeder mee naar Nederland. Isabelle is gestart in groep 3 met het leren van alle Nederlandse klanken en toen ze goed in het Nederlands kon lezen, zijn we met een programma begonnen voor kinderen met Nederlands als tweede taal.

Isabelle heeft bijvoorbeeld geleerd hoe je iets kan vragen in het Nederlands, hoe je kan bedanken en natuurlijk een heleboel andere Nederlandse woorden en zinnen. En dat kon ze nu goed gebruiken tijdens haar bezoekjes in Nederland. Bij oma en haar nichtjes bijvoorbeeld en toen we samen in een restaurantje waren waar Isabelle lekkere Nederlandse kroketjes en boterkoek heeft gegeten.

Het leukste vond zij het tijdens ons bezoek om samen met mij, gezellig naast elkaar het Nederlandse prentenboek van boer Boris te lezen. En lezen,  dat doe ik ook ontzettend graag!

Geschreven door Marjolein, docent Nederlands bij Dutch for Kids

Vergelijkbare berichten