Hallo daar, feestvierders! Ik moet bekennen, ik ben zo iemand die dol is op kerstbomen bij 30 graden. Mijn moeder vindt het iets minder gezellig, maar bijna elk jaar regel ik wel ergens een zonnige plek als pauze van de Nederlandse winters.

Maar als ik toch in Nederland ben tijdens kerst en oud en nieuw, duik ik volop in de gezellige familietradities. De kerstboom wordt opgezet, precies op 6 december, één dag na Sinterklaas. We hebben nu zo’n echte, want laten we eerlijk zijn, de geur van dennennaalden is onverslaanbaar.

Op eerste kerstdag staat het zussenontbijt op het programma. Denk aan een tafel vol heerlijke broodjes, yoghurt, granola, croissants, jam, kaas, kipfilet en allerlei ander heerlijk beleg. Na het ontbijt duiken we de kerstsfeer in, met wat kleine cadeautjes voor elkaar, luisterend naar non-stop kersthits van Sky Radio. Daarna volgt een potje gezelschapsspelletjes en soms wat familiebezoekjes in de middag.

Oud en nieuw is ook een knaller. We halen vuurwerk, spreken af met familie of vrienden en proppen ons in de avond vol met oliebollen, appelflappen en ander smakelijks. Klokslag middernacht heffen we het glas met alcoholvrije champagne (want wij zijn niet zo van de alcohol) en trekken daarna met z’n allen naar buiten om vuurwerk te kijken en wat knallers af te steken.

De dag na oud en nieuw? Vaak gaan we even uitwaaien op het strand, al kan het best fris zijn.

Kerst bij expatkinderen

Maar hoe zit dat voor expatkinderen in het buitenland? Houden jullie vast aan de Nederlandse tradities, zelfs als de zon schijnt? Of gaan jullie helemaal op in de lokale gebruiken? En mis je Nederland tijdens deze gezellige familiemomenten, of geniet je juist van de verandering, het mooie weer en de lieve mensen die je in het buitenland hebt ontmoet?

Misschien kunnen de kids hierover een stukje schrijven of een tekening maken van hun ideale kerst en dat laten zien aan hun Nederlandse juf. Die zullen dat vast geweldig vinden!

Geniet allemaal van de kerst en een spetterend 2024! Laten we er samen weer een fantastisch jaar van maken! 

Dit blogbericht is geschreven door Anouk Hosman, eigenaresse van Dutch for Kids

Vergelijkbare berichten