Als expatouder in het buitenland is het natuurlijk super leuk om de Nederlandse cultuur en tradities levendig te houden voor je kinderen, zelfs als je duizenden kilometers ver van huis bent. Een van de meest iconische Nederlandse feestdagen is natuurlijk Koningsdag. Maar hoe vieren expatkinderen deze nationale feestdag in verschillende landen over de hele wereld? Wij hebben 3 verhalen verzameld van landen waarin onze Nederlandse Koningsdag op afstand wordt gevierd. 

1. Verenigde Staten

In de Verenigde Staten, waar heeeeeel veel Nederlanders wonen, wordt Koningsdag vaak op een heel gezellige manier gevierd. Nederlandse clubs en verenigingen organiseren dan bijvoorbeeld bijeenkomsten waar expatfamilies samenkomen om Nederlands lekker, zoals stroopwafels, poffertjes en bitterballen te snacken met elkaar. 

Ook worden er vaak “Oud Holandsche” spelletjes gespeeld, zoals koekhappen en spijkerpoepen. 

Daarnaast worden er vaak kinderactiviteiten georganiseerd, zoals knutselworkshops waar kinderen oranje versieringen kunnen maken. Sommige Nederlandse scholen in de VS organiseren zelfs speciale Koningsdagvieringen! Hierbij treden kinderen op in traditionele Nederlandse klederdracht en  zingen Nederlandstalige liedjes, leuk he?

2. Australië

In Australië, nog zo’n land waar veel Nederlanders wonen, wordt Koningsdag vaak gevierd met een mix van Nederlandse en Australische tradities. 

Vaak worden er openluchtmarkten georganiseerd waar Nederlandse expats dingetjes verkopen, zoals typisch Nederlandse producten en handgemaakte sieraden. Ook wordt er vaak Nederlands snoep en lekkers geserveerd, zoals stroopwafels, kaas en haring. 

Daarnaast doen ze ook vaak sportieve activiteiten, zoals een fietsparade (want iedereen mist zijn fiets het meest wanneer hij in het buitenalnd woont) of een potje Nederlandse jeu-de-boules. Voor de kinderen zijn er dan spelletjes zoals spijkerbroekhangen en zaklopen. 

Sommige Nederlandse scholen in Australië organiseren ook culturele optochten voor kinderen en zij gaan dan helemaal in oranje kleding optreden voor hun ouders en de lokale gemeenschap.

3. Singapore

Ook in Singapore wordt Koningsdag uitgenbreid gevierd door Nederlandse expatkinderen. De Nederlandse ambassade organiseert vaak een groot feest waar expatfamilies samenkomen met elkaar. Er worden typisch Nederlandse lekkerijen uitgedeeld, zoals stroopwafels, kroketten en haring. 

Ook worden er vaak traditionele Nederlandse gezelschapsspelltjes gespeeld, zoals sjoelen en koekhappen. Daarnaast worden er zelfs optredens georganiseerd van Nederlandse artiesten en dansgroepen! 

Voor de kinderen zijn er vaak knutselactiviteiten waar ze oranje versieringen kunnen maken en ze zetten springkussens neer en andere leuke attracties. 

Kortom, hoewel jullie als expatgezin Koningsdag misschien niet in Nederland vieren, weten wij via de verhalen van onze kinderen tijdens de online Nederlandse lessen heel goed dat jullie net zo lekker kunnen genieten van deze vrolijke dag.

Waar je ook ter wereld bent, het is altijd mooi om de band met Nederland levend te houden via dit soort gezellige, verbindende dagen. Hoe gaat jouw kind Koningsdag 2024 vieren? Misschien kan hij of zij er iets over vertellen tijdens de online Nederlandse les met de juf! We zijn benieuwd, veel plezier! 

Vergelijkbare berichten