Anouk en Gijs bij Koningsdag

Vandaag is het Koningsdag. Anders dan anders. Dutch for Kids geeft tips voor een heerlijke dag vol plezier.

Eerst even een stukje geschiedenis:

Landsbestuur

Sinds 1815 is Nederland een Koninkrijk. Dit betekent dat Nederland een land is waarover een koning of koningin regeert. Vroeger had een koning veel macht. Tegenwoordig zijn de ministers eindverantwoordelijk voor dat wat er in het land gebeurt. De koning vervult vooral taken van staatkundige aard, zoals de ondertekening van wetten en het beëdigen van mensen die ons land daadwerkelijk besturen.

Koningen en koninginnen van Nederland

Ons land is sindsdien bestuurd door Willem I, Willem II, Willem III, Emma, Wilhelmina, Juliana en Beatrix. Tegenwoordig is Willem-Alexander onze koning.

Koninginnedag en Koningsdag

Sinds dat Koning Willem Alexander koning is, vieren we Koningsdag op zijn verjaardag: op 27 april. Daarvoor werd het heel lang gevierd op 30 april. Koningin Juliana was op die dag jarig. Op die dag bleven we ook Koninginnedag vieren toen Beatrix koningin werd, want zij is in hartje winter jarig op 31 januari: vaak veel te koud voor een feestje op straat. En koningin Beatrix toonde hiermee ook haar respect richting haar moeder.

Tips voor een ontspannen Koningsdag 2022

  • Versier je huis met allerlei oranje attributen en trek rode, witte, blauwe en/of oranje kleren aan. Koop oranje tompouces of soesjes en smul er lekker van.
  • Ga lekker buiten spelen met je vriendjes en vriendinnetjes. In veel plaatsen zal om muziek te horen zijn, waaronder het Kinderen voor Kinderen liedje ‘Fit top 10’ dat speciaal voor deze Koningsdag is gemaakt:https://www.youtube.com/watch?v=IU1xmydGadY
  • Doe oud-Hollandse spelletjes met je gezin, je vriendjes en je vriendinnetjes. Hier doe je inspiratie op: https://www.kekmama.nl/artikel/kind/van-ezeltje-prik-tot-koekhappen-7x-oud-hollandse-spelletjes?utm_source=nu&utm_medium=nieuwsartikel&utm_campaign=byo
  • Ga ergens de stad voor vrijmarkten bij jou in de buurt. Een tip: als je unieke dingen wil hebben met je vroeg gaan. Als je koopjes wil jagen kan je beter eind van de dag gaan, de kans is groot dat je dan flink kunt afdingen :).
  • En natuurlijk kun je lekker gaan wandelen, knutselen, bakken of begin een Netflix/film/serie-marathon.

Veel plezier met Koningsdag 2022!

Vergelijkbare berichten