Lente in Nederland bij Dutch for Kids Nederlandse les online

En bij Dutch for Kids kijken we allemaal enorm uit naar al die zonnige en kleurrijke momenten.

Start van de lente

Wanneer de zon loodrecht boven de evenaar staat, begint in Nederland de lente. De astronomische lente (gebaseerd op de positie van de aarde ten opzichte van de zon) begint op het noordelijk halfrond meestal op 20 maart. Maar als we naar de meteorologische lente kijken, dan zitten we er al middenin: deze begint namelijk op 1 maart (en eindigt op 31 mei).

Een nieuw seizoen

Na een lange, donkere en koude periode kijken veel mensen reikhalzend uit naar wat zonneschijn en hogere temperaturen. Zelf geniet ik alweer van de fluitende vogeltjes, het zonnetje dat het huis binnen schijnt, de lentebloeiers die hun kopjes boven de grond laten uitsteken, de kinderstemmen op straat en van het feit dat je beschut alweer lekker in de tuin kunt zitten.

Breng je huis in lentesfeer

Kinderen vinden het heerlijk om te knutselen. Wat is er dan leuker dan samen het huis in lentesferen te brengen?

We hebben wat leuke knutselideeën voor jullie opgezocht op Kidsproof.nl. Op Kidsproof vind je trouwens ook héél veel leuke uitjes, kinderfeestjes en meer tips voor ouders en tips in je eigen regio.

Tips om lezen te stimuleren tijdens het knutselen:

Laat je kind zelf lezen wat jullie allemaal nodig hebben.

Door het lezen te koppelen aan leuke activiteiten stimuleer je je kind om lekker te lezen. Enthousiasme gegarandeerd als jouw kind zelf alles bij elkaar heeft weten te zoeken.

Stimuleer daarna om ook de beschrijving zelf te lezen. Help bij de verschillende stappen die doorlopen moeten worden. En maak er natuurlijk een gezellig momentje van met elkaar.

Een vogelnestje

Dutch for Kids vogelnestje knutsel voor de lente
www.kidsproof.nl

Wat heb je nodig?

 • een waterballon
 • behangerslijm
 • gele wol
 • een paperclip of ander haakje
 • een beetje stro
 • een vogeltje
 • een schaar

Hoe maak je het vogelnestje?

Blaas de waterballon op en maak er een knoopje in. Smeer de ballon goed in met behangerslijm. Wikkel de wok om de ballon heen. Zorg dat de wol goed nat wordt van de lijm. Wikkel niet te netjes. De draadjes wol mogen kriskras door elkaar heen gaan. Laat alles goed drogen.

Als alles goed droog is, prik je de ballon lek. Als het goed is, blijft je nestje van wol in vorm. Haal de ballon voorzichtig uit het nestje. Knip een opening aan de voorkant. Je kunt nu het stro en je vogeltje erin doen. Maak een haakje aan de bovenkant vast en je kunt je nestje ophangen.

Onderzetters of wespenstoppers van strijkkralen

Onderzetters bij Dutch for Kids knutselen voor de lente
www.kidsproof.nl

Nooit meer wespen in je limonade, dat is heel eenvoudig met deze zelfgemaakte vrolijke strijkkralen ontwerpen. Gebruik deze voorbeelden om een leuke verzameling te maken zodat de hele familie wespenvrij kan drinken!

Bloemetjes

Bloemetjes knutselen bij Dutch for Kids voor de lente
www.kidsproof.nl

Wat heb je nodig?

 • een plantenpotje of vaasje
 • pijpenragers in verschillende kleuren

Hoe maak je de bloemetjes?

Knip een groene pijpenrager doormidden.

Nu heb je twee steeltjes. Neem een steeltje en wikkel daar aan de bovenkant een andere kleur pijpenrager twee keer omheen, zodat deze goed vast zit.

Maak nu met deze pijpenrager een lusje (bloemblaadje) en wikkel de rager dan weer een keer om de steel heen. 

Doe dit een aantal keer totdat je rond bent. Maak het uiteinde vast door het nog een keer om de steel te winden. Op deze manier maak je een aantal bloemetjes. Schik ze in een potje of vaasje en klaar! 

Bijtje

Bijtje knutselen bij Dutch for Kids voor de lente
www.kidsproof.nl

Wat heb je nodig?

 • een leeg toiletrolletje
 • geel, zwart en oranje papier
 • gele en zwarte pijpenragers
 • een zwarte viltstift
 • lijm
 • plakband
 • schaar

Hoe maak je de bij?

Beplak het rolletje met het gele papier. Knip twee stroken uit het zwarte papier en plak die over het gele papier heen, zodat er een streeppatroon ontstaat. Knip de gele pijpenrager doormidden en maak van beide helften een langwerpige lus, de vleugels. Plak deze aan de achterkant op het rolletje vast met een stukje plakband.

Knip een rondje uit het oranje papier en teken hier met de zwarte stift de ogen en mond op. Plak deze aan de bovenkant van het lijfje vast.

Als ik al deze leuke knutselideetjes zie, dan begint het bij mezelf ook alweer te kriebelen. 

We wensen jullie veel knutselplezier en een hele fijne lente!

Vergelijkbare berichten