Het begrijpen van klanken is de basisvaardigheid die een kind moet verwerven om goed te leren lezen en spellen.
Dutch for Kids en ‘De Liedjeskast’

De Nederlandse klanken

Het begrijpen van klanken is de basisvaardigheid die een kind moet verwerven om goed te leren lezen en spellen. Elke klank kunnen we op papier zetten door een letter die verbonden is aan de klank. We onderscheiden de medeklinkers, de korte klinkers, de lange klinkers en de tweetekenklanken (duo-klinkers).

Koppeling van klank aan letter

Het leren van de klinkers is voor veel kinderen een uitdagende klus. Bij het aanleren bieden we dan ook auditieve informatie aan in combinatie met visuele informatie: klank en beeld kunnen zo aan elkaar gekoppeld worden en dit kan voor veel kinderen helpend zijn.

Tijdens onze lessen worden eerst de korte klinkers (a-e-o-u-i) aangeboden. Vervolgens de lange klinkers (aa-ee-oo-uu) en als laatste de tweetekenklanken/duo-klinkers (oe-ie-ui-eu-ij-ei-au-ou). 

Liedjes ter ondersteuning

Naast visuele ondersteuning kunnen liedjes kinderen helpen bij het leren van de letters.

Onlangs kwam ik terecht op de website https://oefenen.nl waar je kosteloos een account kunt aanmaken en waar verschillende programma’s op staan om de ontwikkeling van de Nederlandse taal te stimuleren.

Het programma ‘De Liedjeskast’ op deze website is erg informatief, uitdagend en het zit, zoals de naam al verklapt, vol met liedjes. Er zijn 15 liedjes.

Elk liedje behandelt één Nederlandse taalregel. De liedjes zijn ingezongen door vijftien Nederlandse artiesten en de liedjes zingen lekker mee.

Het eerste liedje waarvan je hier direct de link vindt op Youtube:

Dit gaat over de korte klinkers, de lange klinkers en de duo-klinkers (in mijn lessen gebruik ik de term ‘tweetekenklank’, maar ze betekenen hetzelfde) en is ingezongen door Syb van der Ploeg.

Na het beluisteren van het liedje kan je kind verschillende oefeningen maken.

In het tweede filmpje: het ‘breken van een woord na de klinker’

Hierin legt Brigitte Kaandorp uit hoe je woorden in klankgroepen kunt breken. Dit is de basis voor het lezen en schrijven van het verschil tussen ‘bomen’ en ‘bommen’ en ‘manen’ en ‘mannen’. Natuurlijk staan hierbij ook weer oefeningen op de website.

Ik ben erg enthousiast over het aanbod in ‘De Liedjeskast’ en hoop dat jullie er eens een kijkje gaan nemen samen met je kind om ook de overige 13 filmpjes te beluisteren.

Veel plezier en lekker zingen en oefenen maar.

Klik hier voor alle songteksten van ‘De Liedjeskast’.

Geschreven door Nicolette Vlaardingerbroek, docente bij Dutch for Kids

Vergelijkbare berichten