Wij, de docenten van Dutch for Kids, geven je graag wat motiverende tips om samen te lezen met je kind.

Dutch for Kids lezen is leuk.

Lezen is belangrijk. In veel dagelijkse situaties komen we woorden en teksten tegen die ons helpen de wereld om ons heen te begrijpen. Maar wat nou als je kind hier moeite mee heeft of het gewoonweg niet leuk vindt?

Wij geven graag wat tips.

  • Laat je kind zelf een boek kiezen. Ga samen naar de bibliotheek of de boekhandel en neem er lekker de tijd voor. Maak er een gezellig uitstapje van. Kijk niet teveel naar het niveau van het boek. Het leesplezier staat voorop. Je kunt ook kiezen voor een strip, een moppenboek of een tijdschrift.
  • Kies een vast moment op de dag om samen te lezen. Laat je kind meebeslissen over dat moment. Je kind weet zo wanneer jullie er even lekker samen voor gaan zitten. Maak het gezellig. Neem je kind op schoot of ga naast elkaar op de bank zitten.
  • Spreek af hoe lang je samen leest.
  • Lees om en om een zin of een bladzijde. Leg een blaadje of liniaal onder de regel die gelezen wordt.
  • Rond af door de rest van het hoofdstuk of het verhaal voor te lezen. Kinderen vinden het heerlijk om voorgelezen te worden. Zo kunnen ze even wegdromen bij het verhaal.
  • Betrek je kind bij je eigen dagelijkse leesactiviteiten. Laat zien dat je een boek, tijdschrift, krant, recept of reclamefolder leest. Geef aan wat voor jou hier de meerwaarde van is: je hebt iets geleerd, je weet dat er ergens een mooie aanbieding is of je weet welk heerlijke recept je morgen wilt gaan maken.

Spreek met je kind af dat het een kwartier later mag gaan slapen als het dat extra kwartier besteedt aan lezen. Laat je kind zelf bepalen wat het dat kwartier leest.

Veel leesplezier :)!

Vergelijkbare berichten