Online Nederlandse les, hoe werkt dat?

Een van de vragen die ik, of een van mijn collega’s vaak tijdens een kennismakingsgesprek horen is: Online Nederlandse les, hoe werkt dat nou eigenlijk? 

In de praktijk zal je merken dat online lessen niet zo heel veel anders zijn dan Nederlandse lessen op een school.

In dit blogbericht ga ik je zo goed mogelijk uitleggen hoe onze lessen in elkaar zitten en hoe het verschilt van een Nederlandse les in de klas. 

Proefles

Nadat je een kennismakingsgesprek met Anouk of een van de andere collega’s hebt gehad word je gekoppeld aan een van onze Dutch for Kids docenten. Alle juffen en meester zijn gediplomeerd docenten en hebben veel ervaring in het werken op een Nederlandse basis- of middelbare school. 

Dit eerste gesprek houden we meestal via Skype. Ook de lessen geven wij het liefst via Skype.

Vervolgens neemt de desbetreffende docent contact met je op om een goede dag en tijd voor de les af te spreken. Je kunt zelf aangeven wat voor jou het best werkt: 

  • Na schooltijd 
  • In de avond 
  • In het weekend 

We zijn met meer dan 25 docenten die in Nederland maar ook in bijvoorbeeld Amerika wonen dus we proberen altijd een plekje te vinden wat voor jou goed uitkomt. 

Starten

Na de proefles kun je aangeven of je de les leerzaam, interessant en op niveau vond. Daarnaast kun je nu ook aangeven of je per schooljaar of in termijnen wilt betalen. 

De week daarop kun je meteen starten met je online Nederlandse lessen bij je eigen juf. Je kunt bij ons al starten als je 3 jaar bent en je kunt tot en met 6 VWO bij ons doorgaan. Met een beetje geluk kun je jarenlang met je eigen juf aan de slag. Soms lukt het een jaartje niet om een goede tijd en dag met je eigen juf af te stemmen (bijvoorbeeld door een verhuizing naar een ander land).  In dat geval draagt de docent het stokje over aan een andere juf of meester van Dutch for Kids en kan je met diegene verder met je Nederlandse lessen. 

Tijdens de les

Zorg altijd even dat je vooraf naar de WC bent geweest en dat je gemaild lesmateriaal uitgeprint voor je hebt liggen. 

Een glaasje water op je bureau is fijn en een paar pennen of potloden. Nu ben je helemaal klaar voor de start van jou Nederlandse lessen! 

De stof – kleuters 

Voor de kleinste kinderen werken we elke les met een nieuw thema tijdens de online lessen. We zorgen ervoor dat de thema’s aansluiten bij de belevingswereld van de kinderen. Zo werken we bijvoorbeeld de ene les aan het thema herfst en de volgende les aan het thema brandweer

De kinderen mogen van tevoren zelf boekjes klaarleggen over het thema of spulletjes uit hun huis pakken om aan de juf te laten zien. Dit vergroot hun enthousiasme en dit breidt weer sneller hun woordenschat uit. 

De stof – basisschoolkinderen

Voor onze basisschoolkinderen richten we de online Nederlandse lessen zo in dat er elke les een stuk spelling, begrijpend lezen, woordenschat, leestempo en grammatica in voorkomt. 

Daarnaast besteden we aandacht aan het bespreken van het huiswerk en is er altijd ruimte voor een klein taalspelletje tussendoor of een praatje over iets wat ze in het weekend gedaan hebben. 

Wij houden de doelen van de basisschool, waarbij ieder kind op zijn eigen niveau mag werken. 50% van onze leerlingen werkt vanuit het buitenland op het niveau van hun Nederlandse leeftijdsgenootjes. 

Een kleiner deel van onze leerlingen kan wel mee met de reguliere basisschoolstof maar loopt een paar jaar achter. Je moet hierbij denken aan een kind dat 12 jaar is maar op het niveau van groep 5 werkt bijvoorbeeld. 

Nog weer een ander deel van onze leerlingen begint helemaal bij het begin en zij werken met de methode Hotel Hallo. Hierbij wordt eerst de focus gelegd op het uitbreiden van de woordenschat. Na 1 of 2 jaar hebben zij meestal een goede basis opgebouwd en kunnen zij ook mee met de regulieren online Nederlandse lessen. 

Lees hier nog meer over met welke methodes wij werken. 

De stof – middelbare schoolkinderen

Na het halen van groep 8 en de eindtoets mag de leerling doorstromen naar de online Nederlandse lessen met het niveau van de middelbare school. 

Wij werken met de methode Kern, een gloednieuwe actuele methode waar onze pubers met heel veel enthousiasme aan werken. Het fijne is dat deze methode ook op een groot deel van de Nederlandse middelbare scholen wordt gerbruikt. Wanneer uw kind dus na een aantal jaar in het buiteland terug naar Nederland verhuisd is hij/zij al helemaal bekend met deze methode en dit versoepeld de overgang. 

Mocht u na het lezen van dit bericht toch nog vragen hebben horen wij het natuurlijk graag! 

Zien we jou ook binnenkort bij onze online Nederlandse lessen?  

Vergelijkbare berichten