Online ontwikkelingsgericht leren voor het jonge kind

In dit blogbericht neem ik je mee naar een van mijn online Nederlandse lessen. De les is met Benedicta, een leergierige kleuter uit Amerika.

Je kunt in dit blogbericht lezen wat ontwikkelingsgericht leren inhoudt. Ik laat je aan de hand van mijn lessen zien hoe ik dit in de praktijk toepas bij de online Nederlandse lessen.

Ontwikkelingsgericht leren, wat houdt dat in?

Jonge kinderen leren veel wanneer ze plezier hebben in het leren en gemotiveerd zijn. Het aanbieden van verschillende activiteiten die de nieuwsgierigheid van het kind prikkelen en aansluiten bij hun belevingswereld is daarom heel belangrijk. Leren door te doen.

Denk hierbij aan het experimenteren met verschillende materialen, dingen bouwen, liedjes zingen, dansen, het gebruik van objecten en beeldmateriaal en het aanbieden van creatieve activiteiten die aansluiten bij het thema van de les.

Het aanbieden van creatieve activiteiten die aansluiten bij het thema van de Nederlandse les.

Ik heb jarenlang voor de klas gestaan in de onderbouw en ik heb daardoor veel ervaring opgedaan met betrekking tot ontwikkelingsgericht leren. Dit is de manier van werken die het beste aansluit bij mijn visie op het onderwijs en dus de manier waarop ik het liefst lesgeef.

Het organiseren en plannen van dit soort lessen kost vaak wat meer tijd. Maar wanneer ik zie dat mijn leerlingen plezier hebben in de activiteiten en ervan leren, krijg ik daar zoveel voor terug en dat is het meer dan waard!

Ontwikkelingsgericht leren bij Dutch for kids online Nederlandse les

Kun je op deze manier werken tijdens je online lessen Nederlands bij Dutch for Kids?

Dat is zeker mogelijk! Ik probeer afwisselende creatieve activiteiten te bedenken die aansluiten bij de belevingswereld van het kind en het thema van de les.

Ik probeer altijd te kijken naar het individuele kind en zijn/haar behoeften. Onderwijs op maat dus, want mijn leerlingen volgen allemaal hun eigen leerproces. Ook houd ik rekening met het feit dat de ouders de benodigde materialen in huis moeten hebben, dus ik probeer het eenvoudig te houden.

Online lessen Nederlands bij Dutch for Kids

Hoe heb ik ontwikkelingsgericht leren vormgegeven/toegepast tijdens deze les?

Ik bespreek hier een les die ik heb gegeven aan één van mijn leerlingen die groep 1 lessen volgt. Het thema was huizen.

Na het bespreken van de praatplaat en het aanleren van nieuwe woorden gerelateerd aan het thema, hebben we verschillende activiteiten gedaan. Onder andere het lezen en uitbeelden van een versje, het bepalen van het aantal lettergrepen in een woord en het aanbieden van de letter/klank ‘h’.

Lettergrepen in een woord en het aanbieden

Als extra opdracht had ik een plaatje toegevoegd van een huis dat bestond uit gekleurde blokken. Ik had van tevoren aan de ouders van mijn leerling gevraagd om de materialen klaar te leggen.

Tijdens de les vroeg ik mijn leerling om een huis te bouwen voor de hond. Er was dus zowel een link met het thema van de les als met het aanbieden van de letter ‘h’. 

Het thema van de online Nederlandse les

Terwijl mijn leerling haar huis aan het bouwen was, bouwde ik ook een blokkenhuisje en liet het aan haar zien. Vervolgens bespraken we haar huis, de kleuren van de blokken die ze gebruikt had en vroeg ik haar of ze dacht dat de hond het fijn zou vinden om daar te wonen.

Deze vraag werd beantwoord met een volmondig ‘ja’!

Het was een geslaagde en leerzame online Nederlandse les.

Conclusie

Ze zeggen wel eens ‘een beeld zegt meer dan duizend woorden’ en dat kun je duidelijk zien als je naar deze foto’s kijkt. Het plezier straalt ervanaf! Het was een les waar ik met een goed gevoel op terugkijk!

Je kunt hier nog meer informatie vinden over onze werkwijze.

Feedback vader van Benedicta:

Benedicta kijkt altijd uit naar haar ‘Dutch class’. Pauline plant altijd een leuke mix van activiteiten om haar bij de les te betrekken en geïnteresseerd te houden. Benedicta telt nu vaak in het Nederlands en gebruikt meer en meer Nederlandse woorden in ons dagelijks leven. We vinden de 1-op-1 lessen van Dutch for Kids erg leuk, en ook nuttig, want het is een goede manier om meer Nederlands in ons huishouden te brengen.

Dit blogbericht is geschreven door Pauline Groenenberg, docente bij Dutch for Kids

Vergelijkbare berichten