Nederlandse les met Sinterklaas 2023

Als ik denk aan Sinterklaasavond, verschijnt er meteen een grote glimlach op mijn gezicht. Het is zonder twijfel een van de meest betoverende avonden van het jaar. De geur van verse pepernoten zweeft door de lucht, de hele familie verzamelt zich in de knusse woonkamer met kaarsjes die zachtjes flikkeren, en iedereen heeft zijn pantoffels aan. Het is één en al warmte en gezelligheid.

Omdat ik als kind een tijdje op Aruba gewoond heb, mocht ik de december-feestdagen daar ook wel eens vieren in een aangename 30 graden. Het is zo grappig om te zien hoe we onze Nederlandse tradities in ere hielden in zo’n warm klimaat, met heel ander eten op tafel en zonder onze hele familie in de buurt.

Of je nu Sinterklaas in Nederland of als expatkind het feestje elders beleeft, er zijn een paar dingen die overal hetzelfde zijn.

Denk bijvoorbeeld aan het zingen van de traditionele Sinterklaasliedjes zoals “Zie ginds komt de stoomboot,” “Sinterklaas kapoentje,” “Daar wordt aan de deur geklopt,” “O, kom er eens kijken,” en “De zak van Sinterklaas.” Het is altijd zo knus en gezellig om deze liedjes met elkaar te zingen.

En laten we natuurlijk de heerlijke lekkernijen van dit feest niet vergeten. Chocoladeletters, pepernoten (of kruidnoten), schuimpjes, taaitaai en marsepein zijn onmisbaar en zo heerlijk!

Soms horen bij de cadeautjes ook gedichten en voor de oudere kinderen en volwassenen zelfs hilarische surprises. Deze creatieve toevoegingen zorgen voor het kersje op de taart van dit feest.

En zetten jullie je schoen? Ook al heb je geen schoorsteen in huis, maak je geen zorgen. Die handige pieten vinden altijd wel een manier om de cadeautjes bij de kinderen te bezorgen. Probeer het maar eens tijdens de sinterklaasperiode en vergeet niet een lekkere wortel voor het paard klaar te zetten.

Of je Sinterklaas nu viert in Nederland of elders, de magie en warmte van dit feest zijn altijd voelbaar. Zolang je maar met lieve mensen om je heen bent, kun je overal ter wereld genieten van de gezelligheid van Sinterklaas.

Dit blogbericht is geschreven door Anouk Hosman – Eigenaar van Dutch for Kids

Vergelijkbare berichten