Nederlandse les voor eclat kinderen bij Dutch for Kids via Zoom for children Dutch lessons

Dutch for Kids tipt

Een goede beheersing van de Nederlandse spelling lijkt de laatste tijd minder belangrijk dan vroeger. Je hoort vaak uitspraken als: ‘Je begrijpt toch wat ik schrijf? Waarom verbeter je me? Dat is toch niet nodig? Ik vind dat vervelend. Doe niet zo moeilijk.’

Maar niets is minder waar. Goed spellen is wel zeker belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat goed kunnen lezen, het goed beheersen van een taal en dus ook goed kunnen spellen van woorden van groot belang is voor het succes in het leven van de mens.

De Amerikaanse Richard Gentry heeft veel onderzoek gedaan naar hoe je kinderen op een uitdagende manier goed kunt leren spellen. De meeste tips die je in dit bericht leest zijn van hem afkomstig.

Het is (voor de meeste mensen) net als leren fietsen of piano spelen: oefening baart kunst.

Tip 1 Zorg ervoor dat spellen een leuke en gezellige aangelegenheid wordt

Maak er een spel of zelfs een wedstrijdje van. En je kunt zelfs met prijsjes werken. Denk aan een klein geldbedrag bij elk goed gespeld woord of een beloning na een bepaald aantal goede woorden. 

Tip 2 Laat de woorden in de lucht schrijven met grote bewegingen

Veel kinderen associëren spellen met het schrijven van woorden op papier, zittend aan een tafel. Dit wordt al snel als een saaie bedoeling ervaren. Maak er een lekker beweegmomentje van. Laat je kind de woorden in de lucht schrijven met grote bewegingen. Maak er desnoods een dansje bij. Je haalt zo de druk van de ketel. Uiteindelijk is het oefenen op papier natuurlijk wel echt een stap die gezet moet gaan worden.

Tip 3 Maak gebruik van spelletjes

Zelfs spelling kun je in spelletjes gieten. Toen ik klein was, speelde ik het volgende spelletje vaak met mijn broer en zus. We keken in de krant, een tijdschrift of in een boek en zochten daar naar een lang woord. Van dat lange woord moest je binnen een vooraf afgesproken tijdsduur zoveel mogelijk andere woorden maken. Voor elk goed geschreven woord kreeg je een punt. Elk fout geschreven woord zorgde zelfs voor een punt aftrek. Mega fanatiek waren we en gezellig met elkaar bezig en ook nog aan het spellen. Wellicht heeft iedereen wel zo’n spelletje van vroeger! Denk ook eens aan woordzoekers en kruiswoordpuzzels.

Hieronder een paar leuke interactieve websites die je eventueel ook kunt gebruiken:

– www.spellingoefenen.nl

– www.squla.nl (met je gratis abonnement (onder Nederlandse schooltijd) via Dutch for Kids)

– https://www.cambiumned.nl/oefenen/spelling

– https://www.taal-oefenen.nl/ (betaald abonnement)

En in de Play Store kun je als je als zoekterm ‘spelling oefenen Nederlands’ intypt, ook allerlei leuke apps vinden die je op telefoon of tablet kunt downloaden.

Tip 4 Gebruik een woordenboek

Het is goed als je je kind stimuleert zelf de schrijfwijze van woorden op te zoeken. Dit kan gedaan worden met het woordenboek. Gelijk ook een goede oefening om te leren hoe je zo’n boek gebruikt en voor het leren van het alfabet. Twee vliegen in één klap.

Natuurlijk kun je ook een online woordenboek gebruiken. Zeg zo min mogelijk voor. Een kind onthoudt het meest als het zelfstandig dingen opzoekt en uitzoekt.

Tip 5 Laat kinderen schrijven

Laat kinderen niet typen. Door kinderen te laten schrijven (in de lucht en later op papier) slijpt het woordbeeld zich ‘in de vingers’ en wordt zo opgeslagen in een laatje in het hoofd. We schrijven woorden, we typen letters.

Tip 6 Boeken lezen 

Last but nog least: stimuleer het lezen van boeken door je kind! Boeken lezen is één van de beste manieren om woorden goed te leren schrijven. Veel kinderen zitten veel op een telefoon of een tablet. Als het kind daar vooral teksten leest die geschreven zijn door bekenden, kan het zijn dat daar fouten insluipen. Zo neemt jouw kind deze fouten dan ook over. In boeken kun je ervanuit gaan dat de spelling in orde is. Laat je kind voor het slapen gaan een stukje voorlezen uit een boek naar keuze. En mocht een kind zonder jou verder willen lezen! Dan is dat natuurlijk helemaal prima!

We wensen jullie veel plezier samen! Wie wordt bij jullie in huis spellingskampioen?

Vergelijkbare berichten