Een verhuizing kan leuk, maar ook een beetje spannend zijn. Vaak helpt het om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de verhuizing.

Je kunt al behoorlijk wat voorwerk doen als het aankomt op het leren van de taal, het maken van nieuwe vrienden, leren over de cultuur en het wennen aan het nieuwe land.

Voor je ouders zijn andere dingen belangrijk, zoals het regelen van Nederlandse lessen, een huis zoeken en weten hoe het zorgverzekeringssysteem werkt bijvoorbeeld.

Op het moment dat je je zo goed mogelijk voorbereidt, kun je flexibel zijn op het moment dat dingen anders lopen dan gepland. Je hebt je dan namelijk al voldoende op dit soort onderwerpen georiënteerd, zodat je weet wat een andere of volgende stap moet zijn.

In dit blogbericht geef ik tips voor kinderen en ouders over hoe ze zich kunnen voorbereiden wanneer ze van plan zijn om naar Nederland te verhuizen.

Amsterdam city by night with classified UNESCO canals, Netherlands

We beginnen met de tips voor de kinderen.

 1. Leer de taal: Het is belangrijk om de Nederlandse taal te leren, zodat je jezelf beter kunt uiten en kunt communiceren met andere kinderen en volwassenen. Oefen de taal door bijvoorbeeld Nederlandse boeken te lezen of te luisteren naar Nederlandse muziek.
 2. Maak nieuwe vrienden: Het kan spannend zijn om naar een nieuw land te verhuizen, maar probeer nieuwe vrienden te maken op school of door lid te worden van een sportclub, mee te doen aan activiteiten op school of door deel te nemen aan lokale evenementen.
 3. Leer over de cultuur: Nederland heeft zijn eigen cultuur en gewoonten, het kan helpen om hier meer over te leren. Dit kan door bijvoorbeeld Nederlandse films te kijken of door samen met je familie de stad te verkennen en te ontdekken wat Nederland allemaal te bieden heeft.
 4. Houd contact met vrienden en familie: Verhuizen naar een nieuw land kan betekenen dat je vrienden en familie moet achterlaten. Het is belangrijk om contact te blijven houden met de mensen die belangrijk voor je zijn, via bijvoorbeeld videochat of social media.
 5. Wees geduldig: Het kan even duren voordat je gewend bent aan het leven in Nederland. Wees geduldig en geef jezelf de tijd om te wennen aan de nieuwe omgeving en cultuur.
 6. Vraag om hulp: Als je problemen of vragen hebt, vraag dan om hulp. Dit kan bijvoorbeeld bij de school of bij een lokale organisatie die mensen helpt die net zijn verhuisd.

Verhuizen naar een nieuw land kan een spannende, maar ook uitdagende ervaring zijn. Door open te staan voor nieuwe ervaringen en jezelf de tijd te geven om te wennen aan de nieuwe omgeving, kan het een geweldige kans zijn om nieuwe dingen te ontdekken en te groeien als persoon.

En dan natuurlijk de tips voor de ouders:

 1. Nederlands leren: hoewel veel Nederlanders Engels spreken, zal het leren van Nederlands je helpen integreren in de lokale gemeenschap en je dagelijkse taken gemakkelijker maken. Het is ook een geweldige manier om respect te tonen voor de lokale cultuur en gewoonten.
 2. Regel het papierwerk: Zorg ervoor dat je al het benodigde papierwerk in orde hebt voordat je verhuist. Dit omvat visa, werkvergunningen en verblijfsvergunningen. Informeer bij de Nederlandse ambassade of het consulaat in uw eigen land welke documenten u nodig heeft.
 3. Zoek woonruimte: Nederland heeft een competitieve woningmarkt, dus je kunt het beste zo snel mogelijk beginnen met zoeken naar woonruimte. Dat kan online of via een makelaar.
 4. Koop een fiets: Nederland is echt een fietsvriendelijk land en veel mensen gebruiken de fiets als hun belangrijkste vervoermiddel. Een fiets kopen of huren is een heerlijke manier om je te verplaatsen en je nieuwe omgeving te verkennen.
 5. Begrijp het zorgstelsel: Het Nederlandse zorgstelsel is anders dan in veel andere landen, dus het is belangrijk om te begrijpen hoe het werkt. Je moet je registreren bij een plaatselijke arts en een ziektekostenverzekering afsluiten. Als je vragen hebt, aarzel dan niet om om hulp te vragen.
 6. Omarm de cultuur: Nederland heeft een rijk cultureel erfgoed en er zijn veel mogelijkheden om erover te leren. Woon lokale festivals bij, probeer de lokale keuken en bezoek musea en galerieën om jezelf volledig onder te dompelen in de Nederlandse cultuur.
 7. Maak contact met andere expats: Verhuizen naar een nieuw land kan een uitdaging zijn, dus het is belangrijk om in contact te komen met andere expats die hetzelfde hebben gedaan. Word lid van expatgroepen of -clubs om nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe vrienden te maken.
 8. Geniet van het buitenleven: Nederland staat bekend om zijn prachtige parken en natuur. Profiteer van het buitenleven door te gaan wandelen, fietsen of picknicken in een van de vele parken of natuurgebieden.
 9. Gebruik het openbaar vervoer: Nederland heeft een goed ontwikkeld openbaar vervoersysteem, inclusief bussen, trams en treinen. Het is vaak sneller en handiger dan met de auto, dus overweeg om het openbaar vervoer te gebruiken om je te verplaatsen.
 10. Wees voorbereid op het weer: Nederland heeft een gematigd zeeklimaat, wat betekent dat het soms kan regenen en waaien. Zorg ervoor dat je geschikte kleding voor alle seizoenen inpakt en investeer in een goede regenjas en paraplu.

  Met deze tips en trucs kun je je aanpassen aan het leven in Nederland en optimaal genieten van jullie nieuwe omgeving. Vergeet niet ruimdenkend te blijven en de cultuur en levensstijl van jullie nieuwe huis te omarmen.

  Heb je hulp nodig bij het aanleren van de Nederlandse taal? Laat dan je gegevens achter op dit formulier, een van onze gecertificeerd docenten neemt dan zo snel mogelijk contact met je op.

Dit blogbericht is geschreven door Anouk Hosman, eigenaar van Dutch for Kids

Vergelijkbare berichten