Tweetekenklanken aanleren en hoe we dat doen tijdens onze lessen bij Dutch for Kids

En hoe we dat doen tijdens onze lessen bij Dutch for Kids?

Veel kinderen vinden het aanleren van de tweetekenklanken (klanken die geschreven worden met twee verschillende tekens/letters) een lastige klus. En dat begrijpen wij.

Gelukkig zijn er verschillende hulpmiddelen die wij tijdens onze lessen inzetten om kinderen te helpen bij deze uitdaging. En natuurlijk kunnen jullie als ouders deze hulpmiddelen ook gebruiken in de thuissituatie

Ei, ei, ei, en we zijn zo blij

Zelf maak ik graag gebruik van de hulpmiddelen van ‘Letters leren is een eitje’.

De basis is een boek met een gelijknamige naam. In het boek staan veel ezelsbruggetjes waarmee je kind letters en klanken leert onthouden. De ezelsbruggetjes zijn zoveel mogelijk gekoppeld aan de vorm van de letter of de klank. Zo hangt er aan het lusje van de ‘j’ een jjjjjas. En vormen de letters ‘b’ en ‘d’ samen een bed.

Posters van de klanken

Behalve het boek zijn er ook posters waarop het alfabet, de tweetekenklanken en de extra klanken zoals ‘sch’ en ‘ng’ inzichtelijk worden gemaakt met plaatjes die bij de klank horen. Zo is de ‘o’ van de ‘oe’ een koekje en zie je een dikke neus in de ‘u’ van de ‘eu’. Kinderen onthouden zaken vaak makkelijker door gebruik te maken van plaatjes.

Alle materialen op deze website kunnen door jullie gewoon besteld worden. Houd rekening met hogere verzendkosten als het naar het buitenland gestuurd moet worden.

Gratis downloads

Op www.juffiepuffie.com vind je veel gratis te downloaden hulpmiddelen om de tweetekenklanken met je kind te oefenen. Je kunt denken aan bladwijzers, letterbladen, maar ook een kwartetspel en bingokaarten. Bij de verschillende materialen staat op de website duidelijk beschreven hoe je deze materialen kunt gebruiken. Succes en veel plezier verzekerd!

Filmpjes

Ook op Youtube staan verschillende filmpjes die je samen met je kind kunt kijken. We geven graag een paar suggesties:

Aanleren tweetekenklanken

Oefenen met lezen

Flitsen van tweetekenklanken

Flitsen en ondertussen bewegen

Online Nederlandse lessen via Zoom of Skype

We hopen dat we jullie zo wat leuke tips en ideeën hebben aangereikt. We wensen jullie veel plezier bij het leren van de tweetekenklanken.

Vergelijkbare berichten