Wanneer je (net als ik) als Nederlands gezin in het buitenland woont dan kan het soms zoeken zijn naar een goede balans tussen culturen, talen en identiteiten voor onze kinderen. Een vraag die wel eens opduikt bij mijn klanten of vrienden is: waarom is het zo belangrijk om onze kinderen Nederlands te laten leren, zelfs als ze duizenden kilometers verwijderd zijn van de molens en tulpenvelden?

Hier zijn vijf persoonlijke redenen waarom ik geloof dat het cruciaal is voor expat kinderen om Nederlands te leren, zelfs terwijl ze genieten van ons Spaanse leven ver weg van ons geliefde thuisland.

1. Culturele aspecten

Als trotse Nederlanders willen we onze kinderen een sterke band met hun culturele wortels meegeven. De Nederlandse taal is de sleutel tot deze verbinding, een brug die hen verbindt met de verhalen, tradities en waarden die ons dierbaar zijn. Het behouden van onze taal is een manier om onze identiteit te koesteren, ook te midden van een andere omgeving.

2. Familiebanden

Mijn zusjes, moeder, oma’s en opa’s; het zijn de mensen die ons begrijpen zonder woorden. Door onze kinderen Nederlands te leren, geven we hen het cadeau mee om moeiteloos te communiceren met Nederlandse vrienden en familieleden die ons dierbaar zijn. Het koesteren van deze banden draagt bij aan een gevoel van verbondenheid en helpt bij het opbouwen van kostbare herinneringen in de weken dat we in Nederland zijn of beeldbellen. 

3. Voorbereiding op de toekomst

Terugkeren naar Nederland kan zowel leuk als uitdagend zijn voor kinderen, vooral op het gebied van onderwijs. Een stevige basis in het Nederlands opent de deuren naar diverse onderwijsmogelijkheden, waardoor ze soepel kunnen integreren in het Nederlandse schoolsysteem. Dit geeft me een gerust gevoel, wetende dat onze kinderen goed voorbereid zijn als ze ooit de keuze maken om in Nederland te willen studeren. 

4. Globale kansen

Als expatouders willen we onze kinderen uitrusten met vaardigheden die hen wereldburgers maken, klaar om uitdagingen aan te gaan waar ze ook gaan. Het beheersen van het Nederlands is een investering in hun toekomst en onafhankelijkheid, waar ik als ouder natuurlijk trots op ben!

5. Persoonlijke groei

Tot slot geloof ik dat het leren van een nieuwe taal niet alleen de geest, maar ook het hart van onze kinderen verrijkt. Het vergroot hun zelfvertrouwen, stimuleert hun creativiteit en opent hun mind tot nieuwe perspectieven. 

Ik geloof dat we samen hun horizon kunnen verbreden, terwijl we tegelijkertijd de banden met ons geliefde Nederlandse thuisland koesteren.

Vergelijkbare berichten