Welke methodes gebruiken we bij de online Nederlandse lessen van Dutch for Kids

Lily

Toen ik vorig jaar startte met Lily (11) uit Egypte, sprak ze nog maar een paar woordjes Nederlands. Omdat ze inmiddels in Nederland naar school ging, wilde ze graag beter Nederlands leren spreken. We zijn begonnen met de boeken van Hotel Hallo. Dat ging zo goed, dat we dit schooljaar zijn overgestapt naar de lessen van groep 4 en de artikeltjes van jeugdjournaal. Het is heerlijk om te zien hoe snel leerlingen vooruitgaan met behulp van passend lesmateriaal.

Methodes

Tijdens onze lessen maken wij gebruik van de gangbare methodes die ook op de meeste Nederlandse basisscholen gebruikt worden. 

  • Voor de anderstalige kinderen die helemaal bij het begin willen starten met het leren van de Nederlandse taal werken we met “Hotel Hallo” en een door ons ontworpen lesmethode.
  • Bij volwassenen werken wij graag met de methodes van de leerlijn: NT2 OP MAAT.

Thematisch lesgeven

De kinderen werken elke week aan een nieuw interessant thema waardoor ze niet alleen Nederlands leren maar ook veel meekrijgen van de Nederlandse gebruiken en cultuur. Veel materialen, actuele berichten en kleurrijke platen worden ingezet om het voor de kinderen zo boeiend mogelijk te maken.

Digitale leeromgeving

Daarnaast werken alle kinderen bij Dutch for Kids ook met behulp van een digitale leeromgeving. Hierop kunnen zij heel veel extra oefeningen doen die mooi aansluiten op de lessen. Onze leerlingen werken via Squla en Spellingoefenen.nl (hier hoeft u als ouder niets voor te betalen). En alle leerlingen vanaf groep 4 werken met Nieuwsbegrip digitaal. Bij deze methode lezen de leerlingen wekelijks teksten die gaan over actuele onderwerpen die zich in Nederland afspelen. Hartstikke leuk om hierover te lezen/praten en schrijven als je les krijgt vanuit het buitenland! Samen met de leerkracht lezen de kinderen teksten en aan de hand van de teksten maken zij zelfstandig hun online huiswerk.

Hier kun je meer lezen over onze werkwijze. Net als voor Lily en haar zusje Perry, gaan we voor alle kinderen (en volwassenen) op zoek naar een methode die past bij hun niveau.

Geschreven door Hinke Wijngaard, docent Nederlands bij Dutch for Kids

Vergelijkbare berichten