Zomervakantie 2022 online Nederlandse les

Heerlijk! Daar is die dan: de langverwachte, lange zomervakantie! Lekker ontspannen en uitrusten. Maar hoe zorg je er als ouder(s) voor dat het Nederlands niet helemaal wegzakt bij je kind gedurende deze heerlijke, vrije en ontspannen periode?

Hier 10 tips voor leuke talige activiteiten die je tijdens de zomervakantie 2022 kunt gaan doen.  

Zorg voor boeken en tijdschriften

Wat is er lekkerder dan weg te dromen bij een mooi verhaal, een leuk Nederlands tijdschrift of een stripboek? Als je wilt dat je kind leest, is het aan te raden her en der in huis boeken en tijdschriften, strips of moppenboekjes te laten zwerven. Net waar jouw kind blij van wordt. De kans is groot dat het vanzelf een keer iets openslaat en lekker gaat lezen.

Pas het geleerde toe in de praktijk

Een kind krijgt veel theorie aangeleerd gedurende het schooljaar. Pas het geleerde toe in de praktijk. Niet alleen op het gebied van taal, maar bijvoorbeeld ook voor wat betreft klokkijken of rekenen.

Ga samen bakken of koken. Laat je kind recepten zoeken in kookboekjes of online. Laat je kind een boodschappenlijstje schrijven. Laat het tijdens het koken de verschillende stappen voorlezen. Laat het de hoeveelheden afwegen. En als het buiten gaat spelen of naar een vriendje toegaat. Geef het dan een horloge mee en spreek af hoe laat het thuis moet zijn.

Een vakantiedagboek

Geef je kind een mooi schrijfboekje. Daag het uit om een vakantiedagboek bij te houden. Als dat te veel van het goede is, laat je kind dan het leukste van de dag opschrijven.

Vakantiekaartjes

Zelf heb ik een dochter die een hekel heeft aan schrijven. Wat zij wel altijd heel leuk vindt is dat ze een aantal kaarten op vakantie mg kopen die ze dan naar haar vriendinnen mag sturen. Ineens verschijnen er dan hele verhalen! Dan is het ineens leuk om je belevenissen te mogen delen. Zij blij! Vriendinnetjes blij!

Spelletjes spelen

Er zijn verschillende spelletjes te koop maar ook online te spelen die met schrijven en spelling te maken hebben. Denk aan bijvoorbeeld Lingo of Scrabble. Zelf raden we onze leerlingen aan om wekelijks wat spelletjes te doen op Spellingoefenen.nl.

Zelf een spel bedenken

Daag je kind uit om zelf een kaartspel of een bordspel te bedenken. Wat zijn de regels? Hoe wordt het spel gespeeld? Wat heb je ervoor nodig? Hoe kun je winnen? 

Films of series kijken

Nestel je samen op de bank voor de televisie of met de laptop of met de iPad op schoot. Kijk via Youtube of Netflix naar de leukste Nederlandstalige films of series samen. Na een film kun je samen praten over het verhaal. Over wat er gebeurd is. Over wat je kind ervaren en gevoeld heeft tijdens het kijken. Kijken jullie samen een serie? Dan kun je samen proberen te voorspellen wat er in de volgende aflevering zal gaan gebeuren.

Zomerkamp

Komen jullie deze zomer naar Nederland? Kijk dan of er ergens nog een plekje vrij is bij een zomerkamp vol met Nederlandse kinderen. Je kunt hier meer lezen over leuke zomerkampen in Nederland. Deze kinderen spreken vaak alleen maar Nederlands en dit zal jouw kind een enorme boost geven.

Luisterboeken

Niet alleen lezen, maar ook luisteren naar verhalen stimuleert het inlevingsvermogen en vergroot de woordenschat. Zorg voor wat luisterboeken op de tablet of telefoon van je kind zodat het tijdens lange reizen of momenten dat het zich verveelt, naar een mooi verhaal kan luisteren.

Vervelen en spelen

De meeste mensen gaan tijdens de vakantie een week of een paar weken weg. Daarnaast is iedereen ook wel gewoon een paar weken thuis. Kinderen kunnen zich dan gaan vervelen. Voor ouders is dit vaak lastig en vervelend. We zijn geneigd meteen met oplossingen of ideeën te komen. Maar….. laat je kind zich maar eens lekker vervelen.

Tijdens momenten dat we ons vervelen, ontstaat er namelijk ruimte voor nieuwe ideeën. De creativiteit wordt hierdoor vaak gestimuleerd. Als het te lang duurt, is het wel belangrijk om in actie te komen. Geef een suggestie of geef materiaal. Dan komt het spelen vaak vanzelf. Ook spelen heeft veel positieve gevolgen: sociale, emotionele, fysieke en cognitieve vaardigheden worden gestimuleerd. In het spel worden de fantasie en de creativiteit aangewakkerd.

Alle docenten van Dutch for Kids wensen jullie een prachtige zomer!


We zien jullie allemaal graag weer terug bij de online Nederlandse lessen in het nieuwe schooljaar!


Geniet!

Bij Dutch for Kids wordt les gegeven aan kinderen vanaf 3 jaar. Wij geven les aan:

Vergelijkbare berichten